Напишете дума/думи за търсене

Пътеводител за синьото сирене

Синьото е екзотичен цвят за храна, но кой не знае за синьото сирене. Всъщност то не е само един вид – кажи-речи всяка страна в Западна Европа си има своята гордост, пронизана с благородна плесен.

Тези сирена са нежни, пикантни, с причудлива синьо-зелена мрежа във вътрешността, с вкус и аромат, които докарват ценителите до възторг. Ядат се не само за мезе, но и придават превъзходен вкус на супи, сосове, салати, зеленчукови ястия, десерти. Правят се от краве, овче и козе мляко, в което се поставя определен щам плесенни гъби. Като се разраства постепенно в питата, плесента образува мрежа от каверни и жилки, чийто цвят варира от синьо-сиво до синьо-зелено. Тя отделя ферменти, които разкъсват огромните органични молекули на по-прости, прави по-нежна текстурата на продукта и му придава солено-пикантен вкус и специфичен аромат. Плесента на качественото сирене е с ярък цвят, без ни най-малък дъх на кисело или развалено.

Рокфор

Това е най-популярното френско синьо сирене, което се приготвя само от овче мляко. То прекрасно си партнира със зелената салата, пицата или спагетите. Намачкайте го и го смесете с малко сметана, за да получите превъзходен сос за задушените броколи или гъби. Запечете го леко върху разполовени смокини. Комбинирайте го с резени круша или зърна грозде. Истински разкош е в дует със сухо червено вино или мускат. Или само на залче препечен черен хляб.

Стилтон

Това е известен английски деликатес. Формата му задължително е цилиндрична, а сините жилки тръгват от центъра. Струва си да пробвате стилтон в съчетание със зеленчуци. Вкусът му чудесно се допълва с целина, подсилва аромата на крем-супата от броколи и на зелените салати. В Англия това сирене традиционно го поднасят с порто.

Датско синьо сирене

Създадено е като алтернатива на рокфора. Добавяйте го в салати, сервирайте го с плодове - ягоди, праскови. Може и както правят в Дания - с хляб или бисквити. Много е вкусно, ако го натрошите върху зеленчуци и ги подправите с балсамов оцет и зехтин. Върви с каберне совиньон.

Горгонзола

Горгонзолата е от първите сини сирена, произвеждано още през XII век в Ломбардия. Носи името на малко село край Милано. Произвежда се от краве или козе мляко или от смес от двете. Необходими са 4 месеца, докато узрее. Горгонзолата придава по-пикантен и наситен вкус на пастата, ризотото, пицата. Използва се и за салати, сосове и дресинги. Върви с червени плътни вина и с плодове.

Дорблу

То се произвежда в Германия. Хапват го върху крекери, в салати, с орехи и сладък ризлинг. Приготвя се по специална рецепта, създадена в началото на ХХ век, която се пази в тайна. Допада на любителите на умерено наситените, пикантни сини сирена. Приготвя се от краве мляко с благородната плесен penicillium roqueforti.

Идеи за гурмани

- Най-бързият начин да сервирате синьото сирене е да го нарежете на парчета и да го предложите с десертно вино, мед, конфитюр, орехи, плодове, препечен хляб.

- Разтрошете го на дребно и гарнирайте с него зелена или плодова салата.

- Може да го панирате (преди това силно охладено) и да го гарнирате с ананас или портокал.

- От синьото сирене се получават превъзходни сосове с малко сметана. Те вървят на моркови, броколи, карфиол, на пържени пилешки крилца.

- С него могат да се напълнят плодове - круши, смокини, ябълки.

- Направете си пикантно мезе за мартинито - напълнете зелени маслини със синьо сирене.

- Идеално допълва печено месо. Може да се приготви сос, като се намачка в сока, останал при печенето на месото.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X