Напишете дума/думи за търсене

Два страхотни начина за приготвяне на свинско

Настъпи онова време от годината, в което се готви най-често свинско месо. В българските домове то присъства на трапезата като почти задължителен продукт – с кисело зеле, с боб, в гювеч, като пържоли, като задушено и т.н. Без да обсъждаме необходимостта от разнообразие в менюто, ще си припомним само какви са тънкостите при приготвяне на два от най-вкусните и здравословни варианта на свинско – като пържоли на тиган и като бавно печено във фурна.

Перфектната пържола на тиган се прави от качествено месо. Не се притеснявайте да изберете месо със сланинки – от него ще стане по-вкусна пържола.

Гордън Рамзи съветва:

1 Първо трябва да нагорещите силно тигана и да поставите в него мазнина с висока точка на горене.

-----

Точката на горене е моментът, в който мазнината започва да дими и става вредна за нашето здраве. Другият важен критерий за мазнината, с която готвим на висока температура, е нейната устойчивост към окисляване. Най-подходящите мазнини за пържене са кокосовото масло, студенопресованото олио от авокадо, светлото сусамово олио, гхи, животинската мас, зехтинът.

Слънчогледовото олио, с което най-често пържим, не бива да се използва за тази цел! Най-новите изследвания доказват връзката между неговата употреба и редица хронични заболявания, включително сърдечни, както и рак.

2 След като мазнината е нагорещена, осолете месото, най-добре с едра морска сол, и добавете пресен черен пипер. Поставете го в тигана, като обръщате от двете страни през 1 минута, ако го искате алангле, или през по-дълъг интервал, ако го предпочитате по-изпечено. Времето за печене трябва да увеличите с по минута в зависимост от степента на готовност, която търсите (максимум 5 минути, но при висока температура 5 минути от страна на всяка пържола е дълго – месото ще стане жилаво и сухо).

3 За страхотен вкус може да добавите скилидка счукан чесън, когато пържолата почервенее, както и стръкче мащерка.

4 Минута преди да дръпнете пържолата от огъня, добавете 1 с.л. масло.

5 Преди сервиране месото има нужда да си „почине“ в чинията.

Бавно печеното свинско

има своите тънкости и ако ги спазите, ще получите не само здравословно и диетично месо, но и невероятен специалитет, с който може да изненадате приятно гостите си. Отгоре на всичко заради дългото печене къщата ви ще се стопли. Какво пък, страничните ефекти от готвенето също не са за пренебрегване.

Има различни рецепти за бавното печене, включително тези, при които се използва слоукукър. Ние ще ви предложим един изпробван вариант. За него най-подходящ е бутът на прасето.

1 Загрейте фурната на 220?C. Месото трябва да е със стайна температура.

2 Почистете бута и го овкусете. Ако парчето е голямо, добре е да го вържете с памучен конец и след това да го овъргаляте в подправките. Може да го овкусите с подправки по избор, изброяваме някои от възможните, а вие преценете как да ги комбинирате: пресни или сухи мащерка, риган или салвия, мед, горчица, меласа, вино, чесън и, разбира се, сол и черен пипер.

3 Нарежете няколко глави лук (4-5), намазнете тавичка за печене, сложете лука, а върху него и месото. Печете около 20 минути.

4 След това намалете фурната на 180?C и печете още 25 минути на всеки половин килограм месо.

5 След като извадите месото, покрийте го с алуминиево фолио и го оставете да „отдъхне“.

6 Това месо се реже на тънки парчета напряко на мускулните влакна. Добре е да се сервира с някакъв сос и гарнитура. Може да се съхрани в хладилник, вкусно е и студено.

Сос грейви – идеален към свинската мръвка

необходими продукти:

целият сос от печеното месо

изпеченият лук

50 г масло

1 ч.л. царевично нишесте, разтворено в лъжица студена вода

200 мл вряла вода

100 мл червено вино

черен пипер

счукан бахар

начин на приготвяне:

1 Съберете целия лук, с който сте пекли месото, и соковете, които то е пуснало, и ги сложете в дълбок тиган. Загрейте ги на котлона, докато заврят.

2 Добавете виното и водата и разбъркайте хубаво. Нека сосът поври още 3-4 мин.

3 Сгъстете с царевичното нишесте и подправете с черен пипер и счукан бахар.

4 Изключете котлона и разтопете маслото в соса. Разбъркайте добре.

5 Смелете всичко и го прецедете през цедка.

-----

Знаете ли, че развенчаха мита, че свинското трябва да се „запечатва“ чрез пържене, преди да се сготви, за да се запазят соковете му? Ако искате сочно месо, печете го дълго време на слаба фурна и покрито с фолио. Освен че така става най-вкусно, по този начин се запазват най-добре неговите полезни вещества.

Знаете ли коя част от прасето за какво е?

Главата, ушите и свинските крачета са чудесни за супа, а от ушите, езика и мозъка се приготвят чудесни мезета. Джоланът на прасето също е идеален за супа. Крачетата са класиката при приготвянето на пача, но може да ги запечете и самостоятелно.

Вратът е най-добър за пържоли, защото е „шарено месо“. Става чудесно и на тиган, и на скара, и задушен на фурна, но на слаб огън.

Котлетите, които са по-популярни от врата, всъщност не са така за предпочитане като него, защото са доста сухи. Може да ги приготвяте на грил, на тиган и печени във фурната.

Бутът и плешката са онези части от прасето, които трябва да изберете, ако искате да блеснете в кухнята. Те са подходящи за приготвяне на фурна – много лесни и стилни като изпълнение, когато са шпиковани и печени на бавен огън продължително време. Плешката е по-крехка от бута и се препоръчва, когато ще мелите кайма. Тя също така е идеална за опушване. Бутът е универсален – подходящ е за всичко.

Ребрата и гърдите са мазнички. Може да ги запечете на скара или да ги сготвите с кисело зеле, с боб или в гювеч.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X