Напишете дума/думи за търсене

Как да сготвим перфектните пържоли

По пощата на сп. "Рецепти за здраве"  долетя въпрос как се приготвят перфектните пържоли. Дори да постите сега, запазете си тази статия, ще ви е от полза винаги, когато искате да сервирате апетитно и неустоимо месо.

Пържолата е „празнично ястие“ за българина. Обичаме да го приготвяме за гости и при по-официални събития. Пържоли може да се приготвят по почти всички възможни начини, както и самите пържоли може да бъдат от различни части на животното.

Определено нашият фаворит са пържолите на тиган – здравословни, вкусни, сочни, лесни. Ако имате баба на село, може би имате шанса да си приготвите чуден телешки стек. Но ако разчитате само на магазина, по-скоро се откажете от телешкото като вариант за пържола и се съсредоточете само върху свинското. То и без това си има традиционна фенска маса в България.

За перфектната свинска пържола на тиган ще ви трябва вратна пържола. Загрейте тигана много добре и разтопете в него 1 ч.л. масло. Световноизвестният готвач Гордън Рамзи съветва да правите пържолите с фъстъчено олио – може да го откриете в магазините за био и здравословни храни. Осолете пържолите и ги поръсете с черен пипер, най-добре шарен. Осоляването трябва да стане непосредствено преди пускането в тигана, в противен случай ще изтегли от соковете на месото и то ще остане сухо и жилаво. Когато мазнината е разтопена, ги поставете в тигана и ги обръщайте от двете страни през 1 минута. Това ще „запечата“ месото, тоест ще запази вътрешните му сокове, за да остане крехко, и ще карамелизира леко повърхността за неустоим аромат. За още повече аромат може да прибавите скилидка чесън и мащерка или хубава българска балканска чубрица.

В зависимост от това колко дебели са пържолите и как ги обичате – препечени или леко алангле, обработката им в тигана може да е достатъчна или пък да се наложи да ги досготвите. За досготвянето има поне два варианта: или да оставите пържолите в тигана, или да ги прехвърлите в тавичка и да ги довършите във фурната. В първия вариант е добре да добавите малко вино или бира, дафинов лист и още малко масло и да захлупите тигана. Намалете огъня и печете около 10 мин до пълното сготвяне на пържолата. От време на време трябва да открехвате похлупака, за да излиза парата. В противен случай пържолите ще се посварят. Затова може би по-сполучливият вариант е да ги прехвърлите в тавичка, покрита с хартия за печене, да им сложите по малка бучка масло отгоре и да ги забравите за 10 мин в умерено силна фурна.

Важно!

Препоръчваме ви да се сдобиете с хубав чугунен тиган и да готвите пържолите в него. Неслучайно цената на тези съдове е по-висока. Те се славят с това, че често издържат десетки години служба и се предават от поколение на поколение. В тях храната става по-вкусна, а покритието им не е вредно за нашето здраве.

Малък съвет:

И преди готвенето, и след приключването му оставете месото да си „почине“. В началото то не бива да е извадено директно от хладилника, а в края не бива да е сервирано директно от тигана.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X