По пощата на сп. "Рецепти за здраве" долетя въпрос как се приготвят перфектните пържоли. Дори да постите сега, запазете си тази статия, ще ви е от полза винаги, когато искате да сервирате апетитно и неустоимо месо.
Пържолата е „празнично ястие“ за българина. Обичаме да го приготвяме за гости и при по-официални събития. Пържоли може да се приготвят по почти всички възможни начини, както и самите пържоли може да бъдат от различни части на животното.
Определено нашият фаворит са пържолите на тиган – здравословни, вкусни, сочни, лесни. Ако имате баба на село, може би имате шанса да си приготвите чуден телешки стек. Но ако разчитате само на магазина, по-скоро се откажете от телешкото като вариант за пържола и се съсредоточете само върху свинското. То и без това си има традиционна фенска маса в България.
За перфектната свинска пържола на тиган ще ви трябва вратна пържола. Загрейте тигана много добре и разтопете в него 1 ч.л. масло. Световноизвестният готвач Гордън Рамзи съветва да правите пържолите с фъстъчено олио – може да го откриете в магазините за био и здравословни храни. Осолете пържолите и ги поръсете с черен пипер, най-добре шарен. Осоляването трябва да стане непосредствено преди пускането в тигана, в противен случай ще изтегли от соковете на месото и то ще остане сухо и жилаво. Когато мазнината е разтопена, ги поставете в тигана и ги обръщайте от двете страни през 1 минута. Това ще „запечата“ месото, тоест ще запази вътрешните му сокове, за да остане крехко, и ще карамелизира леко повърхността за неустоим аромат. За още повече аромат може да прибавите скилидка чесън и мащерка или хубава българска балканска чубрица.
В зависимост от това колко дебели са пържолите и как ги обичате – препечени или леко алангле, обработката им в тигана може да е достатъчна или пък да се наложи да ги досготвите. За досготвянето има поне два варианта: или да оставите пържолите в тигана, или да ги прехвърлите в тавичка и да ги довършите във фурната. В първия вариант е добре да добавите малко вино или бира, дафинов лист и още малко масло и да захлупите тигана. Намалете огъня и печете около 10 мин до пълното сготвяне на пържолата. От време на време трябва да открехвате похлупака, за да излиза парата. В противен случай пържолите ще се посварят. Затова може би по-сполучливият вариант е да ги прехвърлите в тавичка, покрита с хартия за печене, да им сложите по малка бучка масло отгоре и да ги забравите за 10 мин в умерено силна фурна.
Важно!
Препоръчваме ви да се сдобиете с хубав чугунен тиган и да готвите пържолите в него. Неслучайно цената на тези съдове е по-висока. Те се славят с това, че често издържат десетки години служба и се предават от поколение на поколение. В тях храната става по-вкусна, а покритието им не е вредно за нашето здраве.
Малък съвет:
И преди готвенето, и след приключването му оставете месото да си „почине“. В началото то не бива да е извадено директно от хладилника, а в края не бива да е сервирано директно от тигана.
Коментари (0)
Вашият коментар