Напишете дума/думи за търсене

Как да избираме правилно месо

Изборът на качествено месо, съответстващо на ястието, което искате да приготвите, е цяла наука. И ако за някои месото на щанда изглежда еднакво, опитните кулинари умеят не само с един поглед да различат свинското от телешкото, но и да изберат най-доброто парче.

Повечето диетолози са категорични, че месото съдържа ценни за организма вещества, затова не препоръчват напълно да се лишаваме от него. В телешкото и свинското има между 15 и 25% протеини, които изграждат мускулната ни маса, участват в деленето на клетките и спомагат за синтез на хормона на щастието – серотонин. Месото е също източник на желязо, цинк, фолиева киселина (без която е невъзможно нормалното развитие на бременността), витамини В1, В2 и В6, осигуряващи спокойния сън и работоспособността, ниацин (РР), необходим за обмяната на веществата, за красива кожа и здрав стомах. От гледна точка на диетологията, най-полезни и нискокалорични са еленовото и конското месо, на второ място са телешкото и говеждото, на трето – немазното свинско, а на четвърто – тлъстото свинско и агнешко. Но в крайна сметка не е толкова важен видът месо, колкото качеството му.

Защо да избягваме замразеното месo

Специалистите препоръчват да купуваме прясно или охладено месо. При температура около нулата, свойствата и структурата му не се променят, а телешкото и свинското стават по-сочни. Разбира се, замразяването удължава трайността на продукта, но не влияе положително на качеството му: водата замръзва и се превръща в кристали, които разкъсват влакната. При размразяване сокът на месото изтича, в резултат на което то става по-сухо и жилаво. Ако все пак се наложи да купите замразено месо, обърнете внимание дали по него има лед или окървавени ледени натрупвания – това е знак, че е замразявано повече от веднъж. Размразявайте месото възможно най-дълго, най-добре в хладилник.

Когато купувате замразено месо, четете етикета – там е указана датата на производство и срокът на годност. Предпочитайте месото от местни производители. Ако се наложи да купите замразено вносно месо, по-добре го смелете на кайма – от него няма как да се получат добри пържоли. Ако при размразяването започне да се отделя неприятна миризма, върнете го обратно в магазина – продали са ви развалено месо и би следвало да ви върнат парите без излишни спорове.

При покупка на охладено месо обърнете внимание на целостта на опаковката – по нея не бива да има пукнатини и дупки. Уверете се, че срокът на годност не е изтекъл.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X