Напишете дума/думи за търсене

Kак да съхраняваме правилно храната в хладилника

Повечето хора смятат, че с покупката на охлаждащия уред работата им е почти свършена. Остава само да го включат и да го напълнят с вкуснотии. Хладилникът обаче не е шкаф, в който може да се слага безразборно или докато има празно. Различните продукти трябва да се съхраняват на правилното място, за да останат свежи максимално дълго и да не бъркат преждевременно в портмонето.

Внимавайте с температурата в хладилника

Вашият уред работи в границите между 2° и 8°, но за правилното съхраняване на продуктите заложете на стойности близо до средата – около 3,5°. Стремете се да не отваряте врата често и да не я задържате отворена задълго. Оставяйте сготвената храна да се охлади, преди да я сложите в хладилника, за да не повишава температурата в него и да не влошава условията за другите продукти.

Съвет: Прибирайте гозбите на студено до максимум 2 часа след приключване на готвенето, за да се запазят качествата им. Ако храната не може да изстине за това време, ускорете процеса, като потопите съда в студена вода. Не е добра идея да оставяте сготвеното да престоява за повече от 4 дни в хладилника. Преценете количеството, което ви е необходимо, и не се запасявайте, за да не се налага да изхвърляте.

Сурово месо или риба отиват най-долу

По принцип мястото им е във фризера, но всяка домакиня би ги сложила за няколко часа в хладилника, докато дойде времето за готвене. Поставете ги в покрита чиния или в купа с капак и ги съхранете на най-долния рафт в хладилника. Така ще запазите останалата храна, ако случайно съдът протече или го разлеете неволно.

Плодовете при плодовете, зеленчуците при зеленчуците

Ако се чудите защо кутията, предназначена за тези продукти, е разделена на две, то е, защото плодовете и зеленчуците трябва да се съхраняват поотделно, за да не се развалят взаимно. В едната част може да запазите ябълките до 3 седмици заедно с горските плодове и прасковите до 5 дни. Авокадото, портокалите и лимоните може да сложите на средния рафт в хладилника. Целината, карфиолът и морковите съхранете в отделната кутия до плодовете. И не забравяйте, доматите, бананите, крушите и пъпешът нямат място в хладилника. Не слагайте и лука и картофите. На хладно и тъмно те ще се запазят идеално за повече от 2 месеца.

Подходете разумно със запасите във фризера

Замразената храна също има срок на годност и затова е добре да следвате указаното на етикета. С домашно разфасованата храна обаче е по-сложно, на нея етикети няма. Имайте предвид, че суровото пиле не е добре да престоява във фризера повече от 9-12 месеца. За свинското срокът не е по-дълъг, а за каймата е дори по-кратък – до 3-4 месеца. Сготвената храна няма място във фризера след повече от 80 дни. Затова замразявайте разумни количества продукти и ги обновявайте по-често. А ако не може да запомните кое кога прибирате на минусовите температури, винаги слагайте новите попълнения най-вътре в кошницата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X