Напишете дума/думи за търсене

Как да изгоним лошата миризма от хладилника

Неприятна миризма може да се появи във всеки хладилник, най-често от развалена храна или от незабелязана замърсена повърхност. Дори и даден продукт да е добре опакован, не значи, че е в добро състояние, защото е много вероятно скоро да изтича срокът му на годност или дори това вече да е станало. Има и друг вариант - външният вид да е добър, а срокът на годност да е минал. И съответно да започва вмирисване.

Сред най-честите причини за неприятната миризма са мръсните опаковки. Преди да стигнат до вашия хладилник продуктите са преминали през няколко ръце и места – опаковане, подреждане за транспортиране, транспортиране, разтоварване, подреждане в магазина. При тези дейности понякога се случва опаковка да бъде увредена, например на вакуумирано сирене или на кофичка с кисело мляко. Помислете си колко пъти сте носили на касата за маркиране нещо опаковано, което лепне или цапа. Поставен в хладилника подобен продукт почти невидимо замърсява, но със сигурност го прави.

Друг възможен източник може да е развалено яйце. Дори и да сте купили 6, 12 или повече в една опаковка, това не е гаранция, че всички са пресни и годни за консумация. Обикновено се понават по вида на черупката. Ако тя е по-матова, яйцето е по-прясно, ако е лъскава – е по-старо. Старото яйце освен, че може да издава лоша миризма, също може да поглъща такава. Не пренебрегвайте и друг възможен източник – плесен, която се крие по ъглите. Възможно е да се получи, ако хладилникът остане изключен за известно време – отпуск, пренасяне и др.

Така или иначе каквато и да е причината, трябва да се справим с неприятния резултат. И както обикновено това е възможно с по-съвременни средства, но и с такива, които са изпитани във времето. Разбира се, най-добрият начин е измиването. Направете го обаче, след като извадите всички възможни прегради и отделения. Опитайте най-напред с обикновена вода, но ако не сте сигурни за ефекта, добавете малко от препарата за миене на чинии. След като минете веднъж с него, повторете с чиста вода, а накрая със суха кърпа. Бабините рецепти казват, че почистването може да стане и с вода, в която е разтворена малко сода, защото това би убило гъбичките. Работа върши и смес от 1 литър вода и чаена лъжичка оцет.

Има и хитрини, чрез които може да предпазите по принцип хладилника от просмукване с миризма на развалено или плесен. Полезно е да поставите вътре резен лимон, кори от портокал или филийки с ръжен хляб. Мляното кафе или кафето на зърна също абсорбират лошия аромат.А ако имате у дома таблетки срещу махмурлук „Алка Зелцер“, разтворете една в чаша вода, която после може да поставите в хладилника. На пазара има и специални уловители на неприятни миризми, които действат на принципа на активния въглен. А за да сте спокойни, преди да оставите за съхранение нещо в хладилника, проверете чистотата и целостта на опаковката или просто състоянието на продуктите, включително плодовете и зеленчуците.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X