Напишете дума/думи за търсене

Неприятна миризма у дома? Проверете на тези 4 места

Няма съмнение, че добрата домакиня поддържа дома си изряден и чист, но въпреки това понякога може да се появи неприятна миризма. Ето 4 предположения за нейния източник и вариантите за справяне със ситуацията:

- Канализацията. Не всичко, което се излива в нея изчезва надалеч. Много често в сифоните и гофрираните тръби се събират нечистотии. Затова е необходимо редовно почистване с вакуум или с подходящ препарат. Ако и след това неприятната миризма остава, проверете качеството на уплътненията и ако се налага, ги подменете.

- Вентилацията. Най-видната причина може да е силно замърсяване на решетката с прах или други нечистотии. Ако след почистването още мирише неприятно, може вентилацията просто да не работи добре. Проверете как всмуква въздуха, като сложите пред нея горяща свещ или тънка салфетка. Ако те не се движат, значи проблемът е сериозен и е необходимо изчистване на инсталацията от специалисти. Обърнете внимание дали заради този проблем в банята например не се е появила плесен. При наличието на такава, незабавно почистете и обработете повърхностите с антибактериално средство.

- Прах. Тази, която създава проблеми, се намира на невидими места, които по-рядко се чистят - зад миялната или пералнята, зад радиатора. Ако все пак честото почистване там е сложно, то поръсете мястото с малко сода. Прахта, която ще се натрупва върху нея, няма да мирише, а после всичко ще се чисти лесно с прахосмукачката.

Миризма на стара прах може да идва и от натрупани камари със стари книги или вестници или от сухи цветя. Затова ако не са особено ценни, просто ги изхвърлете. Не забравяйте обаче често да почиствате от прах листата на живите растения.

- Хладилник. Убедете се, че вътре няма неопаковани риба, сирене, чесън, че няма парчета изгнили плодове или зеленчуци, защото може именно те да са източник на неприятна миризма. Редовно изчиствайте вътрешните стени и от най-малките остатъци храна и следете всички буркани и бутилки със сосове да са затворени добре.

Погледнете дали тръбичката на системата No Frost не се е запушила. Ако се налага, я почистете с тънка четка, напоена с оцет.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X