Напишете дума/думи за търсене

Миризми на тялото, които може да сигнализират за болести

Неприятните миризми на тялото са, меко казано, са неудобни, но се случват на всички. Макар да използваме сапун, вода, дезодоранти и ролони, внезапният скок в интензитета на телесна миризма винаги трябва да се приема сериозно, тъй като може да е знак за основен здравословен проблем.

Скалпът мирише на мръсен памперс

Косата на всеки може да понамирисва понякога. Но при някои хора тя мирише като гниеща риба или като мръсни памперси. Експертите го нарекат "Синдром на миризлива коса". Какво го причинява? Теорията варира от бактериите и гъбички до супермазна коса, която поема ухания от околната среда, та до хормонален дисбаланс.

Най-доброто решение е да използвате антибактериална течна козметика за тяло и съдържащи сяра сапуни. Сярата ще намали мазнината на скалпа и ще елиминира веществата, необходими за размножаването на гъбички, а антибактериалният агент ще спре бактериите.

Потта ви е най-миризлива в метрото

Всеки се поти, но това лесно може да се тушира с дезодорант. Но всички имаме лоши дни, когато е трудно да се скрие миризмата на подмишниците ни. Обикновено екринните жлези произвеждат пот, която в повечето случаи не мирише. Но апокринните потни жлези, които се намират в областта на подмишниците, слабините и в областта около зърната на гърдите, са друга бира. Те освобождават пот в отговор на различни фактори, включително тревожност и емоционален стрес. Когато бактериите върху на кожата започнат да разграждат тази пот, може да се появи неприятна миризма.

За да не се потите, избягвайте стреса. Къпете се всеки ден. Използвайте антибактериален сапун, за да се отървете от гадните бактерии, които причиняват миризмата.

Имате смертелен дъх

Може да има хиляди причини за лошия дъх - от лоша хигиена на зъбите до храната, която сте яли. Ако все пак редовно миете и плакнете с дентална вода зъбите си, но страдате от зловоние, тогава може да се окаже, че зад гърлото ви се крие нещо зловещо.

Забележите ли, че лошият дъх е упорит и не минава, това може да е признак на тези състояния.

Яденето на определени храни като лук, чесън и подправки може да предизвика лош дъх. Ако не може да се откажете от тях, добавите зеленчуци като спанак и маруля към храната си. Също така пиенето на зелен чай помага.

Сънна апнея - това нарушение на съня е силно свързано с диабет, високо кръвно налягане и други сърдечни заболявания.

Някои ракови заболявания и метаболитни нарушения може да променят устната миризма в резултат на химикалите, които произвеждат в организма.

Камъчетата, които се образуват в сливиците и се покриват с бактерии, може да предизвикат лоша миризма.

Не може да понасяте миризмата на собствената си урина

Урината никога не мирише добре, но причината за нейната миризма може да бъде или доброкачествена, или злокачествена. Обикновено тя трябва да има много фин мирис, подобен на амоняк, или дори да е без мирис. Но ако не може да стоите в тоалетната заради непоносими изпарения, а процесът на уриниране е придружен от болка и усещане за парене, посетете уролог или гинеколог. Може да страдате от инфекция на пикочните пътища. При хората с диабет може да има подсладена миризма на урина.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X