Напишете дума/думи за търсене

Какво да избягваме, за да не се потим

Потим се не само при жега и физическа работа, но и когато сме в стрес и преживяваме силни емоции. Понякога се отделя и неприятна миризма. Тя се появява, когато бактериите, които по принцип „живеят” по кожата, разграждат органичния материал. Водата и сапунът са най-ефикасни в подобни случаи, но няма как да се къпем често, ако сме на работа. На помощ идват козметичните продукти за намаляване на потта и за туширане на миризмата, а те са много:

Дезодорантите против потене не позволяват на потта да излезе на повърхността на кожата и осигуряват дълготрайна защита. Не бива да се пръскат върху дреха, защото остават петна.

Парфюм-дезодорантите само отстраняват миризмата, но не за дълго и трябва да се ползват няколко пъти на ден. Недостатък е, че съдържат алкохол и могат да раздразнят чувствителна или склонна към алергии кожа.

Някои козметични продукти – ролони, стикове, пудри, дезодоранти намаляват потенето и имат антибактериален ефект.

Знаете ли, че:

Изпотяването в следствие на стрес или силна емоция е 5 пъти по-обилно. И не можем да преценим кога ще ни се случи, което е ужасно!

Миризмата е неутрална, ако се храним добре. Обратното е при консумация на твърде много животински продукти.

Тютюнът, алкохолът и кафето, както и стресът повишават съдържанието на адреналин в кръвта, който активизира потните жлези.

Ако подмишниците не са чисти и сухи, е безсмислено да нанасяме продукти върху вече отделящата се пот.

Сапуните с неутрално рН-5.5 спомагат по-дълго да се запази действието на дезодоранта, но не се препоръчват за постоянна употреба.

Важно

Винаги е по-добре да инвестираме малко по-голяма сума, но да закупуваме био продукти, които не съдържат алуминий, парабени и други опасни съставки, които през кожата проникват директно в кръвта и увеличават рисковете от болести.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X