Напишете дума/думи за търсене

11 симптома за хормонален дисбаланс при жените

Много процеси в тялото се контролират от хормоните. Затова когато тяхното производство е нарушено, това влияе върху настроението, поведението, добруването и върху външния вид на човек. Как да разберем дали имаме проблеми с хормоните?

Внезапно появяване на акне

Акнето и черните точки може да се появят, ако порите са запушени. Някои доктори обаче твърдят, че това може да се дължи на промяна в хормоните. Много ниските нива на андроген водят до акне по цялото тяло.

Чести главоболия

Стресът и умората може да доведат до главоболие, но същото се отнася и за ниските нива на естроген. Този женски хормон се образува в яйчниците и контролира метаболитните процеси в мозъка. Затова ако имате недостиг или излишък на естроген, това може да е причина за мигрената и постоянно лошото ви настроение.

Безсъние

Инсомнята е много опасен знак, защото е свързан с ниските нива на прогестерон. Според специалистите, изследващи съня, този хормон действа като естествен релаксант.

Нивата на естроген и прогестерон при жени, които току-що са родили са много ниски и затова те често имат проблеми със съня.

Засилено потене

Обилното потене и втрисането са едни от най-честите симптоми на хормонален дисбаланс. Хормоните контролират температурата на тялото, а когато те не работят както трябва, може внезапно да има прилив на топлина. Ако сте в менопауза, това е съвсем нормално, но ако още не сте в тази фаза от живота си, потърсете доктор.

Постоянна умора

От време на време всички сме уморени, но ако се чувствате като парцал през по-голямата част от времето, дори през почивните дни, това е сигнал за неработещи добре хормони. Постоянната умора може да сочи за проблеми с щитовидната жлеза.

Промяна в теглото

Ако имате хормонален дисбаланс, тогава тялото ви започва да трупа килограми, независимо дали ядете много или не. Недостигът или свръхпроизводството на определени хормони може да накара тялото да складира мазнини и да губи мускулна маса. Високите нива на естроген, кортизол или инсулин и ниските нива на тестостерон водят до трупане на мазнини в областта на корема. Ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза забавят метаболизма и водят до увеличаване на теглото.

Косопад

Той може да се дължи на хормоните на щитовидната жлеза, инсулин или тестостерон. Последният е отговорен за по-обилното окосмение при мъжете.

Когато жените имат по-високи нива на тестостерон, това води често до тяхното оплешивяване.

Проблеми с храносмилането

Когато са стресирани, много хора имат проблеми със стомаха. Това се дължи на голямото количество хормони, които се отделят в тялото, когато сме нервни. Високите нива на естроген влияят на микрофлората на червата, а високите нива на хормоните в яйчниците може да доведат до гърчове и стомашна болка.

Неконтролируем глад

Тялото синтезира хормони, които са отговорни за апетита и чувството за глад. Дисбалансът в тях води до неконтролируеми пристъпи на глад. Хормоните лептин и грелин са тези, които контролират глада. Лептинът го понижава, докато грелинът ни дава знак кога е време за храна.

Бързо забравяне

Липсата на концентрация може да се дължи на различни фактори, в това число и на хормонален дисбаланс. За нея се грижат кортизолът и естрогенът, които в ниските си стойности ни карат да имаме проблеми с краткосрочната памет и бързо да се разсейваме.

Промяна в гърдите

Промяна в размера на бюста е един от най-сериозните знаци за проблеми в тялото. Внезапното намаляване на естрогена влияе на влажността и еластичността на кожата. Затова когато гърдите загубят формата и променят размера си, може да става дума за нещо нередно с хормоните.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X