Напишете дума/думи за търсене

Лакът за нокти влияе на хормоните

Ако мислите, че лакирането на ноктите има само разкрасителна функция, не е съвсем вярно. Оказва се, че лакът за нокти може да е виновен за хормонален дисбаланс и за други потенциални здравословни проблеми.


Изследване на университета „Дюк“ откри завишени нива на химическото вещество трифенил фосфат в телата на жени, които редовно ползват лак за нокти. Тествани са над 1500 марки на козметичното средство, а резултатът е, че над 80 процента от тях съдържат тази съставка, която се изписва по три начина върху опаковките (TPHP, TphP и TPP). Този фосфат прави лака по-издръжлив, но е ендокринен дразнител, токсичен е за клетките и засяга хормоните. Не го спестяват дори производителите на Maybelline, OPI, Orly, Revlon, Essie. В лаковете Zoya обаче не присъства.
Хормоналните или ендокринните дисруптори, както са известни, са група от химикали, причиняващи хормонален дисбаланс, свързван често с напълняването, порастването на гърди при мъжете, рак на гърдата и при двата пола и други здравословни проблеми.

Освен това токсинът влияе върху фертилността и може да доведе до потенциално възпрепятстване на работата на репродуктивните органи.

Трифенил фосфатът може да е токсичен за мозъка и за нервната система.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X