Напишете дума/думи за търсене

Храни, които борят стрес

Знаехте ли, че начинът ни на хранене може да промени мисленето ни, да ни направи по-щастливи и да смъкне от стреса ни? Какво е нужно – накратко.

Храната ни трябва да е 60% алкална

Според китайската медицина изключително важно е поне 60 % от храната, която поемаме, да е алкална, защото повечето вредни микроорганизми оцеляват добре в киселинна среда. Силно алкални са зелените листни зеленчуци – броколи, зеле, марули, спанак, а също и бобът и зеленият фасул, фурмите, смокините, сините сливи, сушените плодове, бадемите, авокадото, цвеклото, морковите, боровинките. Сред високо киселинните храни са месото, картофите, кафето, оризът и тестените продукти, затова е добре да не присъстват постоянно в менюто ни.

Важно е да наблягаме на изварата, която сред най-големите източници на калций, важен не само за здравината на костите, но и за доброто настроение. Учените са доказали, че дефицитът на този микроелемент може да навреди на нервната система и да доведе до потиснатост. Ако сте сериозни в това да борите стреса чрез храненето, не пропускайте седмица без зелен боб, сьомга, спанак, кашу, слънчогледови семки, леща, тиквени семки, соя, чесън, лешници и гъби.

По обяд имаме нужда от желязо

Сред най-важните хранителни навици в борбата със стреса е да не пропускаме закуската. Сутрин тялото се нуждае от нещо ободряващо и зареждащо с енергия. Затова денят трябва да започне с храна за мозъка. Пълнозърнест хляб, сьомга, лешници, кашу или орехи (разбира се, сурови) или пък овесена каша, която не само ни дарява със спокойствие, но е и богата на витамини от групата В, както и фолиева киселина. На обяд тялото има нужда от подобряване на концентрацията и спасение от умората. По това време на деня имаме нужда от повече желязо. Затова е добре да хапваме ястия с месо, леща, спанак, зелен боб, гъби или пък идеалната комбинация - голямо парче риба със зелена салата.

Смята се, че зелените хранителни продукти притежават всички качества на този цвят – действат успокояващо, нормализират артериалното налягане, свалят стреса и ни избавят от главоболие. Грешка е да се лишаваме от любимите си храни. Затова два пъти в седмицата по 40 г шоколад или 80 г торта няма да ни навредят и не само, че фигурата ни няма да пострада, но и ще бъдем заредени с ендорфини. Освен това продуктите с високо съдържание на какао са богати на магнезий, който помага за нормалната работа на мускулите. И все пак не бива да забравяме, че рафинираната захар е доста вредна. Би било добре да използваме истинска кафява захар или стевия. Доста захар има и в плодовете. А „терапевтичната“ обилна вечеря не само няма да ни подейства антристресово, но може да ни причини безсъние, проблеми със стомаха и наднормено тегло. Идеалната вечеря е зеленчукова или пилешка супа, а ако можем и понякога да я пропуснем със сигурност ще се чувстваме по-удовлетворени на сутринта.


Сред най-големите антидепресанти е и пуешкото месо, което съдържа фенилаланин. Това е незаменима аминокиселина, участваща в изграждането на молекулите на ДНК, на протеините в тялото, както и на важните за правилното функциониране на централната нервна система хормони като допамин. Той е сред основните невромедиатори в мозъка и участва в регулацията на движенията и настроението.

Специалистите по хранене препоръчват и да хапваме по 200 г риба поне 2 пъти седмично. Независимо дали сардина, сьомга, херинга или скумрия, всички те съдържат ценната мастна киселина Омега – 3. За доброто настроение и като безценен източник на витамин С, не бива да изключваме от менюто си портокалите, лимоните и грейпрфрутите.

Непукистите оцеляват
Според специалистите по здравословен живот, освен да се храним правилно е важно и какво е поведението ни, защото на здравето влияе не това дали сме подложени на стрес, а как се справяме с него. Ако днес имаме страшно много работа и заради това сме напрегнати и заядливи, много е вероятно след 10 години да имаме влошено здраве. Няма да е така обаче с някой, който като нас е затрупан от задачи, но много-много не му пука от това, защото гледа по-философски на проблемите със стреса.

За още практични съвети, срещи със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X