Напишете дума/думи за търсене

Как да избираме и съхраняваме хляба и с какво да го ядем

Напоследък става все по-модерно да се консумират специални хлябове – без мая, с квас, с различни здравословни добавки. Но дори когато избирате обикновен хляб, добре е да знаете някои основни правила.

Защо е полезен хлябът

В по-стари времена отношението към хлебните изделия е било значително по-просто – всички ястия са се поднасяли с хляб, без страх от наднормени килограми. Днес обаче много хора доброволно се отказват от този всъщност полезен продукт.

Хлебните изделия са един от най-важните компоненти на дневното меню заради съдържанието на жизнено необходими за организма вещества – аминокиселини, въглехидрати, витамини, протеини, мазнини, фибри. Поради тази причина е крайно неразумно да се отказвате напълно от хляба, дори и да сте на диета. Всекидневно възрастният човек трябва да консумира около 330 г хляб или изделия от брашно; за децата нормата е съответно 120–300 г; а за тийнейджърите, в тялото на които бушуват хормонални промени – около 400 г.

Най-много хранителни вещества има в зародишите на зърнените култури. В пълнозърнестия хляб има голямо количество полезни вещества и микроелементи. Според диетолозите, ако консумираме хляб умерено, няма риск от напълняване – например в 100 г ръжен хляб се съдържат само 180 ккал. Най-богати на калории са сладките тестени изделия – около 360 ккал на 100 г. В черният хляб има изобилие от различни органични киселини, на което се дължи киселият му привкус.

Експертите твърдят, че кората на хляба е по-полезна от меката част. При печене на изделията от брашно в горния слой се натрупват антиоксиданти, които са съюзници в борбата с редица заболявания. Специалистите препоръчват храните, богати на мазнини, да се консумират с ръжени сортове хляб, а постните ястия – с бял. Най-добре хлябът се усвоява със зеленолистни и зеленчуци.

Как да разпознавате качествения хляб

Когато избирате хлебни изделия в магазина, още от пръв поглед може да установите дали отговарят на общоприетите норми. Обърнете внимание на формата на хляба – тя трябва да е правилна, без пукнатини и вдлъбнатини. Кората трябва да е добре изпечена, без бучки и вдлъбвания. Меката част трябва да е пореста и еластична. Когато натиснете хляба с ръка, кората трябва да върне първоначалната си форма.

Ако забележите, че меката част е необичайно лепкава, това може да е признак, че хлябът е заразен с гъбички или т.нар. картофена болест. Още един знак за поражения от гъбички е наличето на цветни петна от вътрешната страна на кората.

Обърнете внимание на цвета на хляба. Ръженият хляб има тъмнокафяв цвят, белият хляб – златист. Малките белезникави ивици по кората на хляба свидетелстват, че е използвано брашно с изтекъл срок на годност. Имайите предвид, че черните следи (от изгоряло) може да съдържат канцерогени, които са опасни за здравето.

„Подобрителите” на етикета са знак за ниско качество на хляба

Думата „подобрители” на опаковката означава, че е използвано до 2–3 пъти увеличено количество мая и подобрители, сред които консервиращи добавки срещу плесен и картофена болест. Специалистите съветват да не купувате „подобрен” хляб – обикновено той се приготвя по рецепта, която не отговаря на стандартите, и е възможно да е изпечен за по-кратък срок. Така че специалните вещества, добавени към тестото, наречени „подобрители”, в крайна сметка са вредни. Тези видове хляб не се отличават с добри вкусови качества, разпадат се при нарязване, втвърдяват се и изсъхват много бързо, макар че изглеждат примамливо.

Често обаче производителите премълчават употребата на „подобрители” – най-вече в частните пекарни. Затова внимателно огледайте хляба – ако на места кората е твърде бухнала и разпукана, вероятно този ефект се дължи на „подобрители”. Ако го стиснете с пръсти, „подобреният” хляб няколко пъти намалява обема си. При разрязване качеството на хляба може да се определи по състоянието на меката част. За целта го натиснете с пръст – ако бързо възстанови формата си, всичко е наред. Ако визуално прилича на памук и има светъл цвят, най-вероятно в тестото са добавяни „подбрители”.

Срок на годност

1. Когато избирате хляб, четете внимателно опаковката – там непременно трябва да бъдат отбелязани датата на производство и срокът на годност на продукта.

2. Белият хляб, който съдържа пшенично брашно, съхранява полезните си качества 24 часа след изпичането.

3. Продуктите от ръжено и ръжено-пшенично брашно съхраняват свежестта си около 36 часа.

4. За да задържите хляба свеж за по-дълго време, сложете го в хартиен, а след това в найлонов плик. За още по-дълъг срок може да го сложите в хладилник. Още един вариант е да съхранявате хляба в затворен съд с дупки за вентилация. Веднъж седмично почиствайте съда със слаб кисел разтвор, за да предотвратите появата на мухъл. За същата цел може да сложите в кутията за хляб лимонова кора.

5. Важно е да знаете, че ако кората на хляба е дори съвсем леко мухлясала, не бива да се консумира. Това е признак, че в самия хляб са започнали процеси на ферментация, които са изключително вредни.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X