Напишете дума/думи за търсене

Що е то терин (+рецепти)

Името идва от названието на съда, в който родителите му французи го приготвят. Той може да се оприличи на нашенския гювеч, но е в различна форма – обикновено правоъгълна, не е дълбок и има глинен капак.

Най-важното за терина е, че се приготвя на бавен огън.

Няма да ви заблуждаваме, приготвянето на качествен терин изисква много време не само за изпичането му. Както казват българските домакини, това ястие е играчка. Но пък е толкова здравословно и изискано едновременно, че си струва в многото почивни дни да му отделите време.

Класическият терин се приготвя с месо, но отдавна вече са се нароили и вариации без месо, ами със зеленчуци, сирена, както и сладки терини.

Техниката на терина е такава, че задължително месото първо се маринова във вино или коняк и подправки. Разбира се, първо трябва да бъде накъсано на малки парченца и именно тук е разликата между терина и пастета – при пастета консистенцията е кремообразна, докато при терина се усещат парченцата месо.

Добре е месото да престои в маринатата поне няколко часа. След това сместа се пече на водна баня в покрит съд – ако нямате съда терин с глинен капак, може да приспособите някакъв друг капак или дори картон, увит във фолио. Водата, в която се приготвя месото, не трябва да кипи, тя трябва да е топла. В много рецепти има специални указания за нейната температура, така че бихте могли да си помогнете, ако имате кухненски термометър. Ние ще ви дадем далеч по-прости рецепти, но не по-малко вкусни. След като теринът е готов, месото се притиска с нещо тежко и се оставя в хладилник за 48 часа. За по-красиво често върху терина се прави желе с пъстри парчета зеленчуци. Това не е никак трудно, само трябва да следвате указанията върху опаковката на желатина.

Днес малко хора имат времето и търпението да чакат едно ястие да се сготви изцяло на водна баня, затова съществуват и множество варианти за фурна. Предлагаме ви няколко идеи за терин, които не спазват стриктно класическата рецепта, но пък се приготвят лесно и бързо.

Терин по италиански

Към 1 кг кайма добавете 1 яйце и 200 г маслини на парченца, 4 филии хляб, накиснат предварително в мляко, 1 ч.л. босилен и 1 ч.л. риган, 3-4 скилидки чесън на ситно и 180 г настърган твърд кашкавал. Задушете 250 г печурки на дребно в зехтин и ги добавете в сместа. Разбъркайте и налейте 100-120 мл качествено червено вино. Сол и пипер сложете на вкус. В правоъгълен съд за кекс постелете хартия за печене, като тя трябва да покрива и стените на съда. Изсипете сместа и заравнете с нож или шпатула. Покрийте с алуминиево фолио. Печете ястието на 180 градуса 45 мин, след което отстранете фолиото и допечете 20 мин на 200 градуса.

В това време направете гъст доматен сос като за спагети. Когато теринът е готов, охладете го малко, нарежете на филийки и сервирайте с доматения сос.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X