Картофени топки с джинджифил
богато на тиамин
лесно
18 порции
90 мин
31 ккал
мазнини 0,1 г
въглехидрати 6,7 г
фибри 1,2 г
протеини 1 г
необходими продукти:
500 г картофи на ситно
80 мл зехтин
2 люти чушки без семки на ситно
1/2 настъргана глава лук
1 с.л. джинджифил
1 ч.л. куркума
1 ч.л. кимион
1 ч.л. кориандър
2 с.л. брашно
1 с.л. лимонов сок
начин на приготвяне:
1 Сварете картофите и ги намачкайте. Загрейте 1 с.л. зехтин на средна температура. Сложете чушките, лука, джинджифила и сухите подправки. Гответе минута, или докато се смесят добре ароматите. Бъркайте през цялото време.
2 Прибавете сместа към картофите заедно с брашното и лимоновия сок. Оформете топчета, оставете да 30 мин да стегнат.
3 Загрейте останалия зехтин на средна температура. Гответе всяка страна на кюфтенцата 1-2 мин. Отцедете върху кухненска хартия и сервирайте.
Авокадено песто
без холестерол
лесно
4 порции
10 мин
183 ккал
мазнини 17,6 г
въглехидрати 6,7 г
фибри 3,9 г
протеини 2,8 г
необходими продукти:
2 бр. авокадо на кубчета
1 ч.ч. босилек
1/3 ч.ч. кедрови ядки
3 счукани скилидки чесън
сокът от 1 лимон
2 с.л. зехтин
начин на приготвяне:
Смесете авокадото, босилека, ядките и чесъна в блендера и пасирайте. Бавно прибавете лимоновия сок, зехтина и вода, ако е необходимо, докато се получи гладко песто, без да спирате уреда. Овкусете със сол и черен пипер. Сервирайте върху препечена филийка.
богато на витамин С
лесно
4 порции
25 мин
63 ккал
въглехидрати 14,8 г
протеини 2,4 г
фибри 5 г
необходими продукти:
500 г чери домати на половинки
2 стръка босилек на ситно
1 с.л. балсамов оцет
1 ч.л. едрозърнеста горчица
1 ч.л. мед
4 с.л. зехтин
щипка лют пипер
1 счукана скилидка чесън
начин на приготвяне:
За да направите маринатата, разбъркайте оцета, горчицата, меда, чесъна, лютия пипер, зехтина и солта. Залейте доматите с маринатата. Оставете ги да се овкусят за 10 мин. Сервирайте със свеж босилек.
Прасковено тирамису
съдържа желязо
лесно
8 порции
40 мин
341 ккал
мазнини 12,6 г
въглехидрати 53,9 г
фибри 1,3 г
протеини 4,5 г
необходими продукти:
1 пакет бишкоти на едро
400 г праскови от компот без костилки
2 ч.л. нескафе
250 г крем сирене
2 с.л. пудра захар
300 г ванилов пудинг
начин на приготвяне:
1 Изцедете плодовете и запазете 1/2 ч.ч. от компота. Разтопете кафето във вряща вода. Прибавете към сиропа.
2 Разделете бишкотите в осем чаши и поръсете микстурата с кафе. Запазете няколко праскови, а останалите прибавете към бишкотите. Залейте с предварително сварения ванилов пудинг.
3 Разбъркайте добре крем сиренето със захарта. Сложете и останалите праскови. Преди сервиране приберете в хладилника.
за още практични съвети, срещи със специалисти по здравословно хранене, интервюта с любими кулинарни блогъри и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"
В новия ни брой ще намерите неустоими предложения, с които ще задоволите и най-претенциозното небце. Ще научите как да разпознавате орторексията и защо манията по здравословно хранене може да е опасна. Ще разберете кои са най-полезните масла за готвене и ще ви запознаем с изкушения, подходящи за барбекю. Тук са и шест идеи за салати с патладжан, с които да впечатлите.
Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“.От страниците ни ще стане ясно кои са най-прочутите студени супи по света, ще се натъкнете и на невероятни предложения за нисковъглехидратни пици.
Ще ви срещнем и със сминдуха, който придава уютен аромат на гозбата, а наш специален гост е Мария Митева-Христоу от My Cooking Book, която споделя кулинарните си тайни. А от корицита ни вкусно ви намига фамозното розово руло с маскарпоне крем от Harry and Lexy's WorkshopWorkshop.
В броя ще откриете меню, подходящо за деца, както и такова за красива кожа. Ще ви запознаем и с грузинската кухня, която е събрала в себе си най-добрите кулинарни традиции на Азия и Черноморието.
От специалиста по биохрани Живко Джамяров ще научите кои билки помагат при Хашимото. А рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!
Коментари (0)
Вашият коментар