Напишете дума/думи за търсене

Лесно приготвяне на суши у дома (+рецепта)

Суши е типично японско ястие, направено от ориз в оцет и сурова риба. Най-подходящите видове риба за приготвянето му са тон, червеноперка, калкан и морски костур. След като суши става част от световната кухня, американците започват да го съчетават с авокадо и пушена сьомга. Макар повечето кулинарни специалисти да твърдят, че то не е ястие, което може да се приготви в домашни условия, все повече домакини успяват да се справят брилянтно с неговата направа. Ето какво ви трябва, за да си сготвите вкусно суши у дома.

Основни аксесоари

Има доста прибори и приспособления, които се използват за направата на суши в домашни условия, и могат да се намерят в магазините за азиатски стоки у нас.

Хангири

В този нискостенен дървен съд се смесват оризът и оцетът. Благодарение на голямата му повърхност оризът изстива бързо и зърната се отделят по-добре. Освен това оризът поема един съвсем лек аромат на дърво.

Учива

Типично кръгло ветрило от хартия се използва традиционно, за да изстине по-бързо оризът, докато се смесва с оцета. Ако нямате кръгло ветрило, същата работа ще свърши и обикновено.

Макису

Това е малка рогозка от бамбук, която се използва за приготвянето на макизуши и служи за увиването на водораслото около плънката от ориз и риба.

Ошизуши гата

Дървена кутия, която служи като форма за приготвяне на ошизуши, което се приготвя по стара японска традиция, чрез притискане на риба между два пласта ориз. В магазините се продават и кутии под формата на цвете или други фигури.

Приготвят се безброй разновидности на суши като форми и вкусове, макар че има няколко основни вида, които служат като модел. Във всяка една рецепта основен елемент си остава късозърнестият ориз.

Суши с авокадо

Необходими продукти:

250 г. ориз за суши

100 г. риба тон

4 листа водорасли нори

2 с. л. захар

3 с. л. оризов оцет

1 ч. л. сол

1 авокадо

соев сос

уасаби

стъпка 1:

Измийте хубаво ориза, докато водата стане прозрачна. Изцедете го за около 30 мин. в гевгир. След това го залейте със студена вода в пропорцията, указана на опаковката, и го сложете на котлона да ври. Когато на повърхността му се образуват «тунелчета», намалете огъня, покрийте с капак и оставете да поври още 5-10 минути. Когато оризът омекне, го отстранете от огъня и го оставете да почине за около 10 мин. в голяма купа.

стъпка 2:

В друга купа смесете оризовия оцет с две лъжици захар и щипка сол. Този овкусен оцет се нарича сушизу.

стъпка 3:

С получената смес залейте ориза и разбъркайте с шпатула.

стъпка 4:

Върху бамбукова рогозка разстелете листата от водорасли нори, като гледате да са с лъскавата страна нагоре. След което с мокри ръце разпределете ориза, като гледате да оставяте по 1 см. разстояние до края на водораслите.

стъпка 5:

В центъра поставете парченца авокадо и суровата риба тон, като предварително сте ги нарязали на жулиени. След това с помощта на рогозка навийте старателно сушито на руло, като гледате краят му да остане отдолу.

стъпка 6:

Нарежете готовото суши с остър нож, като резените е добре да не са повече от 1.5 см.

Поднесете парченцата суши в плитка чиния, гарнирани с малко соев сос и уасаби.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X