Напишете дума/думи за търсене

Какво липсва в организма, ако ни се яде шоколад или хляб

На всеки от нас се е случвало. Толкова сме гладни, че се нахвърляме без замисляне върху парче шоколад или поничка, само и само да спрем ужасното стържене в корема.

Австралийски експерти по хранене предупреждават, че тези почти непреодолими пристъпи са признак, че тялото ни е лишено от точно определени хранителни вещества, пише британският в. “Дейли мейл”. Съществуват скрити за окото причини да копнеем за храни, които знаем, че трябва да избягваме - пържени картофи, мазни сандвичи, газирани напитки.

“Трябва да разберем това силно влечение към някои храни и да го анализираме дългосрочно, иначе непрестанно ще търсим бързо задоволяване на глада с каквото ни попадне”, казва специалистката по хранене Сандра Кути.

“Ако например похапваме шоколад, това означава, че тялото ви плаче за магнезий”, казва тя. За да бъде балансирана нуждата от магнезий и да бъде премахнат блянът за шоколад, госпожица Кути

препоръчва да

се ядат пресни

плодове, ядки

и семена

Желанието да похапваме други сладки храни говори най-вече за липса на въглерод, хром, фосфор и сяра. В такъв случай се налага да се увеличи приемът на сурови ядки, зеленчуци и пресни плодове. На тези хранителни вещества са богати също рибата, яйцата, червените боровинки и къдравото зеле.

Влечението към

хляб говори за

дефицит на азот

Това може да бъде компенсирано, като в менюто се вкарат повече червени меса, яйца, прясно сирене, риба тон, бобови растения.

Нуждата от алкохол пък ясно говори за необходимост от повече белтъчини, калций, глутамин и калий, казват австралийските експерти.

Сандра Кути добавя, че трябва да се борим срещу глада за мазни и калорични храни, за да сме в добра форма и да спазваме здравословен начин на живот.

Друга австралийска специалистка по хранене - Джесика Сепел, разкрива как в 10 стъпки да се премахне неистовото желание да се похапва сладко. Според нея най-опасното за това време от деня е 15 ч следобед.

Сепел обаче твърди, че гладът за шоколад, бонбони и сладкиши може да бъде спрян още преди да се появи.

Един от начините да се направи това е да се пие много вода през целия ден, като се добавят по 1-2 лъжички ябълков оцет към бутилката. “Той съдържа оцетна киселина, за която е доказано, че регулира нивата на кръвната захар”, казва специалистката.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X