Напишете дума/думи за търсене

7 симптома на полово предавани болести

Има много забавни неща в началото на връзката - пеперуди в стомаха, свенливи погледи, плахи докосвания. Има обаче едно наистина неприятно нещо, за което трябва да помислите, особено ако нещата станат интимни: болести, предавани по полов път, или ППБ.

Ако не ги лекувате, те се превръщат в хронични и нелечими.

Кои са едни от най-разпространените симптоми на болести, предавани по полов път?

1. Парене при уриниране

Всеки път, когато забележете, че ви боли, докато пишкате, може да означава възпаление в гениталната област и в уринарния тракт. А може да е признак на ППБ.

2. Вагинално течение

Вагиналният секрет е нормално явление, но ако забележите нещо, което се отклонява от нормата, това може да е признак за неприятности в рая. Промяна в цвета, различна консистенция или странна миризма са симптоми, които може да ви дадат сигнал за нередност на долния етаж. Ако усетите ухание на риба или на ръжда, обикновено е знак за болест, предадена по полов път или друга инфекция.

3. Сърбеж

Едва ли някой комар ще дръзне да посети интимните ви части, за да го обвините за сърбежа там. Една от най-често срещаните заболявания, причиняващи сърбеж, се нарича трихомониаза. Тази полово предавана болест обикновено е придружена и от болезнено уриниране и абнормен секрет.

4. Болезнен полов акт

Ако изпитвате болка по време на секс, която преди това е отсъствала от половия ви живот, твърде вероятно да става дума за полово предавана болест.

Може да се изразява в тъпа болка или в пронизващ вагинален дискомфорт, който да свидетелства за възпаление на тъканите на вагината и на шийката на матката.

5. Зацапване

Полово предаваните болести като като гонорея или хламидия може да причинят възпаление на шийката на матката, което да доведе до кървене между отделните месечни цикли. Зацапването е признак на много инфекции, затова не си поставяйте диагнози сами.

6. Херпеси

Една от полово предаваните болести, причиняващи херпеси на устата, е сифилисът. Докато обикновеният херпес не е болезнен и може да бъде забелязан най-вече в областта на устата, този, индикиращ заболяване от сифилисн, излиза в заразената зона. Това може да е вагината, анусът, пенисът или устата.

7. Обрив

Ако сифилисът не се лекува, може да забележите груб, червен обрив върху кожата. Нелекуването на това заболяване може да доведе до сърдечносъдови и неврологични проблеми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X