Напишете дума/думи за търсене

Презервативът на бъдещето разкрива полово предавани болести

Хубаво би било да има лесен и бърз начин да разберете дали човекът, с когото се каните да правите секс, не страда от някаква полова предавана болест. Най-новото изобретение на колежани дава възможност за това.

Тийнейджъри изненадаха медицинските среди като създадоха презерватив, който променя цвета си, ако се носи от обект, заразен с полово предавана болест.
Британските колежани са кръстили изобретението си S.T. EYE и според специалисти това може да се окаже презервативът на бъдещето. Той е изграден от специален латекс с добавени молекули, които се активират при контакт с определени бактерии. Благодарение на това презервативът бързо променя цвета си при употреба.

Познай по цвета

Младежите са измислили така изобретението, че то става флуоресцентно при наличие на бактерии и промяната се забелязва и в тъмното. Освен това презервативът се оцветява в различен цвят според бактериите и вирусите, с които влиза в контакт – ярко жълт е при досег с вируса на генитален херпес, пурпурен – при папилома вирус, зелен при хламидия и син при сифилис.
Изобретателите му са едва 13-14-годишни, но те напомнят, че в днешно време младите хора правят секс от много рано и е от изключително значение да се отнасят по-сериозно към здравето си.
Те подчертават, че най-важното е да се действа бързо и разумно в рискова ситуация.

Експериментален етап

Един от създателите 14-годишният Даниаал Али обяснява: „Искахме да предоставим възможност на хората за по-сигурно и бързо откриване на полово предавани болести дори в ранен стадий, без да се налага посещение при лекар или притеснителни изследвания“.

Разбира се, това изобретение дори и да стигне до широкия пазар, няма да може да замества медицинските прегледи, но поне ще даде възможност на хората за по-бърза и адекватна реакция при нужда.
Презервативът на бъдещето донесе на младежите награда за здравен продукт на наградите Teen Tech и чек от хиляда лири. Много по-големи печалби ги очакват обаче, ако намерят фирма, която да произведе продукта за масова употреба.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X