Напишете дума/думи за търсене

6 факта за медицината, които ще ни отворят очите

Човешкото тяло, както и медицината никога няма да спрат да ни изненадват.

„Мила“ събра за вас любопитни медицински факти, които е твърде вероятно да са ви убегнали досега.

Знаете ли, че първите тестове за бременност датират от Древен Египет?

Според историците медицината в тази страна била изненадващо добре развита. Лекарите в Новото кралство (средата на ХVІ - третата четвърт на ХІ век пр. Хр.) били наясно с метода, използван за откриване на бременността в ранните етапи. Те дори се опитвали да определят пола на бебето.

Според папирус, който се съхранява в лабораторията Карлсберг в Дания, за да се установи бременност, е трябвало да се извършат следните действия: пшеница и ечемик се смесвали с фурми и пясък в 2 отделни чувала и се заливали с урината на жената всеки ден, докато не покълнат зърната. Това означавало бременност. По покълналия ечемик докторите разбирали, че бебето е момче, а покълналата пшеница означавала женска рожба. Разбира се, ако нито едно от зърната на покълвало, бременност липсвала.

Първоначално в моргите е имало само живи хора

През ХVІ век моргата е място за "излагане на хора", които били живи. Първоначално моргата (преведена от старофренски като "тъжно изражение, сериозен вид") е била сектор в затворите, където надзирателите наблюдават, изследват и запомнят лицата на новопристигналите затворници. По-късно тези сектори започнали да се използват за съхраняване на трупове на неизвестни и непотърсени хора, така че минувачите да ги виждат и разпознават.

Плацебо ефектът на хапчетата работи дори когато пациентът е наясно, че приема такова лекарство

Според изследване, проведено сред хора, страдащи от тревожни разстройства в САЩ, пациентите са се подобрили, въпреки че са били наясно, че не приемат лекарства, които са подходящи за техните състояния.

Най-широкоразпространеният цвят на човешките очи е кафяв, но всъщност всички хора имат сини очи

Само 17% от хората на Земята имат сини очи, докато кафявото е най-популярният цвят на очите. В същото време очите на повечето бебета имат синкав оттенък, освен бебетата с тъмна кожа. Първият слой на ириса на новороденото няма пигмент, а цветът не се счита за постоянен до 11-годишна възраст.

По-просто казано, всички хора първоначално имат сини очи и дори кафявите очи са всъщност сини. Лазурният цвят просто е скрит зад слоя кафяв пигмент.

В света на офталмологията вече се извършва операция, която може да превърне кафявите очи в сини. Резултатът обаче е необратим, защото кафявият пигмент се отстранява с лазер и не може да бъде възстановен.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X