Напишете дума/думи за търсене

6 факта за медицината, които ще ни отворят очите

Човешкото тяло, както и медицината никога няма да спрат да ни изненадват.

„Мила“ събра за вас любопитни медицински факти, които е твърде вероятно да са ви убегнали досега.

Знаете ли, че първите тестове за бременност датират от Древен Египет?

Според историците медицината в тази страна била изненадващо добре развита. Лекарите в Новото кралство (средата на ХVІ - третата четвърт на ХІ век пр. Хр.) били наясно с метода, използван за откриване на бременността в ранните етапи. Те дори се опитвали да определят пола на бебето.

Според папирус, който се съхранява в лабораторията Карлсберг в Дания, за да се установи бременност, е трябвало да се извършат следните действия: пшеница и ечемик се смесвали с фурми и пясък в 2 отделни чувала и се заливали с урината на жената всеки ден, докато не покълнат зърната. Това означавало бременност. По покълналия ечемик докторите разбирали, че бебето е момче, а покълналата пшеница означавала женска рожба. Разбира се, ако нито едно от зърната на покълвало, бременност липсвала.

Първоначално в моргите е имало само живи хора

През ХVІ век моргата е място за "излагане на хора", които били живи. Първоначално моргата (преведена от старофренски като "тъжно изражение, сериозен вид") е била сектор в затворите, където надзирателите наблюдават, изследват и запомнят лицата на новопристигналите затворници. По-късно тези сектори започнали да се използват за съхраняване на трупове на неизвестни и непотърсени хора, така че минувачите да ги виждат и разпознават.

Плацебо ефектът на хапчетата работи дори когато пациентът е наясно, че приема такова лекарство

Според изследване, проведено сред хора, страдащи от тревожни разстройства в САЩ, пациентите са се подобрили, въпреки че са били наясно, че не приемат лекарства, които са подходящи за техните състояния.

Най-широкоразпространеният цвят на човешките очи е кафяв, но всъщност всички хора имат сини очи

Само 17% от хората на Земята имат сини очи, докато кафявото е най-популярният цвят на очите. В същото време очите на повечето бебета имат синкав оттенък, освен бебетата с тъмна кожа. Първият слой на ириса на новороденото няма пигмент, а цветът не се счита за постоянен до 11-годишна възраст.

По-просто казано, всички хора първоначално имат сини очи и дори кафявите очи са всъщност сини. Лазурният цвят просто е скрит зад слоя кафяв пигмент.

В света на офталмологията вече се извършва операция, която може да превърне кафявите очи в сини. Резултатът обаче е необратим, защото кафявият пигмент се отстранява с лазер и не може да бъде възстановен.

Човекът притежава повече от 5 сетива

Освен главните сетива хората притежават и други.

- Усещане за баланс - способността да поддържаме равновесие и чувство за движение на тялото по отношение на ускоряването и промяната на посоката.

- Усещане за пространство – тази способност ни помага да се катерим по стълбите, без да гледаме в тях.

- Стереогнозия - способността да се разпознава предмет чрез допир със затворени очи.

- Двуизмерно чувство - за да разберете как работи, затворете очи и помолете някого да напише нещо на кожата ви с пръст. Вероятно ще може да разберете какво точно е написано върху вас или поне ще разпознаете отделни букви.

- Сетивността на мускулите и ставите дават информация в каква позиция в момента са краката и ръцете.

- Сензитивността помага да разпознаете мястото, на което сте докоснати.

Усещането за натиск определя разликата между леко и силно докосване.

Изобретяването на стетоскопа е заради големият бюст на пациентка на неговия изобретател

Френският лекар и анатомик Рене Лаенек измислил стетоскопа през 1816 г., след като не можел да чуе сърцето на млада дама със "значителна мастна тъкан" в областта на гърдите си. С други думи, пищните гърди на пациентката му попречили да я диагностицира, тъй като по онова време сърцето и белите дробове били преслушвани само с докторско ухо, поставено върху гръдния кош.

Заради тази „спънка“, д-р Лаенек си спомнил за акустичен феномен от детството му - ако сложите ухото си от едната страна на дървена цепеница, ще може да чуете звука от потропването на игла в другия край на дървото.

Лаенек направил фуния от хартия и помощта на това просто устройство успял да чуе сърцето на знойната девойка. По-късно лекарят подобрява устройството си, а през ХХ век благодарение на други специалисти стетоскопът получава модерния си вид.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X