Напишете дума/думи за търсене

15 изобретения, направени от дами

В ХХІ век вече почти никой не се замисля за това кое откъде идва. Приемаме нещата около себе си за даденост, все едно винаги са съществували и никой не е хабил мозъчни клетки, за ги открие. След като човешкото око гледа в космоса с наноочила, на кого му е притрябвало да разсъждава за произхода на парното в колата или съдомиялната машина.

Ами няма да познаете. Измислили са ги жени, чиито имена много вероятно никога не сте чували, но те са променили света.

През 1893 г. Маргарет Уилкокс слага край на премръзналите пръсти на автомобилните шофьори, както разработва система за отопление. Тя патентова и модел на комбинирана пералня и съдомиялна машина в далечната 1890-а.

Няколко години по-рано, през 1887 г., Джоузефин Кокран патентова съдомиялната машина. Тя има смелостта да покаже сама изобретението си пред местни хотелиери, без да бъде придружавана от съпруг, баща или брат, както е било прието за дамите в края на ХІХ век. По-късно мис Кокран започва да произвежда измисления от нея уред в собствена фабрика.

Елизабет Маги създава прототипа на „Монополи” през 1904 г., а името на играта е The Landlord’s Game. Маги държи патента до 1935 г., когато го продава на Parker Brothers за 500 долара. Същата компания вече е започнала да произвежда „Монополи”, смятайки че има патента за това и плаща „колосалната” сума на Елизабет Маги за причинените вреди.

Външните противопожарни стълби също са „родени” в главата на жена. Анна Конъли ги патентова през 1887 г.

Мария Бисли създава през 1882-а спасителния сал. Смятала, че е крайно време хората да престанат да загиват при транспортни бедствия в морето.

Медицинската спринцовка, която може да се използва с една ръка, е дело на Летиша Гиър. Спомнете си това следващият път, когато докторът постави противогрипната ви ваксина за нула време.

Памперсите също не са паднали от небето. Въпреки, че в България се появяват едва в началото на 90-те години, светът е признал предимството им десетилетия по-рано. По-точно през 50-те години. Тогава идеята хрумва на Марион Донован, но не я патентова, тъй като изглеждала неперспективна. 5 години по-късно, през 1955 г. патентът е факт, но авторът е Виктор Милс. През 1960-а с негова помощ Проктър и Гембъл пускат на американския пазар първия памперс, а в началото на 70-те еднократната пелена стъпва и в Европа.

Модерният електрически хладилник също е измислен от жена. Името й е Флоранс Парпарт, а годината е 1914-а. Твърде голямо откритие, за да бъде дело на жена? Представете си машината за почистване на улици тогава. Г-жа Парпарт е имала идея и за нея. Подобрила я е и е патентовала модификацията през 1900 г.

Ако си мислите, че машината за сладолед е изобретение на вашето поколение или на това на вашите родители, сте в грешка. Годината е 1843, а патентът принадлежи на Нанси Джонсън. Вярно, машината е трябвало да бъде обслужвана механично и приготвянето на сладоледа е отнемало почти час, но само си представете колко бъркане на ръка с лъжица е спестила. Сладоледът като готов продукт, който се купува от магазина, навлиза на пазара едва през 20-те години на ХХ век.

Дъщерята на лорд Байрон остава в историята също като баща си, но с далеч по-различно занимание. Тя е Ада Лавлейс и е призната за икона в света на програмирането. Единственото законно дете на лорд Байрон е надарен математик и създава първия алгоритъм за работата на аналитичната машина на Чарлз Бабидж – машина, наподобяваща компютър. В последствие на нейно име е наречен един от първите програмни езици „Ada”.

Безжичната интернет връзка е нещо, без което съвременният свят не би могъл да си намери и чорапите в шкафчето с бельо. Причината за това е една актриса, известна с първия изигран оргазъм на филмова лента – Хеди Ламар. Но когато става дума за талант всякакви предразсъдъци са излишни. Тя открива и патентова през 1941 г. „прескачащата честота”, която в последствие води до разработването на съвременните wi-fi технологии.

Компютърните технологии сигурно не биха стигнали толкова далеч без усилията на още една дама – Грейс Хопър. Тя е адмирал в американската флота, но това не й пречи да създаде първия удобен за потребителя компютърен език за програмиране – COBOL, който се използва и до днес.

Системите за мониторно наблюдение също са дело на креативен женски ум. През 1969 г. американката Мари Ван Бритън Браун патентова идеята си за охрана на дома с помощта на камери и монитор, който да следи какво се случва на тях.

Централното отопление също е изобретено от жена – Алис Паркър. Патентът й е от 1919 г., а горивото, което е използвано за създаване на изобретението, е природен газ. Макар че дизайнираната система на Алис Паркър никога не е била построена, идеята й по-късно вдъхновява съвременните технологични решения за централно отопление.

Може би не знаете какво е кевлар, но сигурно сте чули за бронежилетки. Кевларът е материята, с която те са покрити. А гениалното откритие принадлежи на Стефани Куолек от 1965 г.

И следващия път когато половинката ви каже, че отива по мъжки на бира, може да му припомните, че мъжествената течност всъщност е напитка, която, според някои учени, жените в древна Месопотамия са приготвяли, продавали и консумирали. Наздраве, момчета!

И за да не мислите, че с това се изчерпва приносът на жените в еволюцията на живота, такъв, какъвто го познаваме днес, само ще добавим, че автомобилните чистачки, училищният глобус, тестът за бременност в домашни условия, белият коректор за грешки, дъската за гладене, филтрите за кафе, кошът за боклук с педал, че даже и циркулярният трион са също дело на красивия женски ум.

Никой не твърди, че полът има значение, когато става въпрос за открития. Отдавна не.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X