Напишете дума/думи за търсене

15 изобретения, направени от дами

В ХХІ век вече почти никой не се замисля за това кое откъде идва. Приемаме нещата около себе си за даденост, все едно винаги са съществували и никой не е хабил мозъчни клетки, за ги открие. След като човешкото око гледа в космоса с наноочила, на кого му е притрябвало да разсъждава за произхода на парното в колата или съдомиялната машина.

Ами няма да познаете. Измислили са ги жени, чиито имена много вероятно никога не сте чували, но те са променили света.

През 1893 г. Маргарет Уилкокс слага край на премръзналите пръсти на автомобилните шофьори, както разработва система за отопление. Тя патентова и модел на комбинирана пералня и съдомиялна машина в далечната 1890-а.

Няколко години по-рано, през 1887 г., Джоузефин Кокран патентова съдомиялната машина. Тя има смелостта да покаже сама изобретението си пред местни хотелиери, без да бъде придружавана от съпруг, баща или брат, както е било прието за дамите в края на ХІХ век. По-късно мис Кокран започва да произвежда измисления от нея уред в собствена фабрика.

Елизабет Маги създава прототипа на „Монополи” през 1904 г., а името на играта е The Landlord’s Game. Маги държи патента до 1935 г., когато го продава на Parker Brothers за 500 долара. Същата компания вече е започнала да произвежда „Монополи”, смятайки че има патента за това и плаща „колосалната” сума на Елизабет Маги за причинените вреди.

Външните противопожарни стълби също са „родени” в главата на жена. Анна Конъли ги патентова през 1887 г.

Мария Бисли създава през 1882-а спасителния сал. Смятала, че е крайно време хората да престанат да загиват при транспортни бедствия в морето.

Медицинската спринцовка, която може да се използва с една ръка, е дело на Летиша Гиър. Спомнете си това следващият път, когато докторът постави противогрипната ви ваксина за нула време.

Памперсите също не са паднали от небето. Въпреки, че в България се появяват едва в началото на 90-те години, светът е признал предимството им десетилетия по-рано. По-точно през 50-те години. Тогава идеята хрумва на Марион Донован, но не я патентова, тъй като изглеждала неперспективна. 5 години по-късно, през 1955 г. патентът е факт, но авторът е Виктор Милс. През 1960-а с негова помощ Проктър и Гембъл пускат на американския пазар първия памперс, а в началото на 70-те еднократната пелена стъпва и в Европа.

Модерният електрически хладилник също е измислен от жена. Името й е Флоранс Парпарт, а годината е 1914-а. Твърде голямо откритие, за да бъде дело на жена? Представете си машината за почистване на улици тогава. Г-жа Парпарт е имала идея и за нея. Подобрила я е и е патентовала модификацията през 1900 г.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X