Напишете дума/думи за търсене

Жени изобретяват циркуляра, съдомиялната и шоколадовите бисквити

Снимка: Pixabay

По случай днешния Международен ден на жената - глобално честване на постиженията на представителките на нежния пол, който тази година е под мотото "Да подпомогнем прогреса", в. "Дейли експрес" и сайтът Факт ритривър публикуват редица интересни факти, предаде БТА.

- По света на всеки 100 жени се падат по около 106 мъже. Заради тенденцията представителките на нежния пол да живеят по-дълго, този процент се увеличава с възрастта. Над 65-годишна възраст на всеки 100 жени се падат едва по 76 мъже. Жените живеят средно с между две и пет години повече от мъжете, като това е валидно за всяка страна в света.

-По-голямата продължителност на живота не е "резервирана" само за жените - женските орангутани и шимпанзета също надживяват мъжките.

- Най-висок е процентът на мъжете в Катар - на една жена се падат по 2,87 представители на силния пол.

- Най-висок е процентът на жените на Северните Мариански острови - на една представителка на нежния пол се падат едва по 0,77 мъже.

- На всеки 90 секунди някъде по света умира бременна жена или родилка.

- До 1922 г. във Великобритания съществува закон, според който жената е била считана за невинна, ако извърши престъпление в присъствието на съпруга си, защото се предполага, че той я е принудил.

- Отоплителните уреди в автомобилите, съдомиялните машини, циркулярът, шоколадовите бисквити и хартиените торбички с правоъгълно дъно са изобретени от жени.

- Средностатистическата британка притежава 19 чифта обувки.

- Жените за първи път започват да носят обувки на високи токчета по примера мъжете, които през 17-и век се обуват по този начин, смятайки, че това е признак за висок статут и мъжественост.

- Порнографията през 19-и век отново връща на мода сред жените обувките на висок ток.

- Думата "вагина" е използвана за първи път във филм през 1946 г. в продукцията "История на менструацията" на "Дисни". Филмът обяснява месечния цикъл и предлага съвети, които да помогнат на жените да се преборят с чувството за самосъжаление.

- Средната стойност на вагиналната киселинност е 4,5 pH - колкото тази на домат.

- В древните Египет, Гърция и Япония жените са използвали омекотен папирус, марля, увита около дървесина и хартия, за да попиват менструалното кървене.

- Женският клитор се развива през целия живот. Това означава, че много дами, прехвърлили 40-те и 50-те години, изпитват по-силни оргазми, отколкото през тийнейджърските си години и след 20-годишна възраст.

- Някои жени се раждат с две матки. Състоянието е известно като Uterus didelphys. Често е съпътствано и от наличието на две вагини.

- През 16-и век във Франция жените са могли да обвиняват съпрузите си в импотентност като мотив за развод. Обвинените мъже е трябвало да се доказват в обществен процес чрез успешно семеизпразване.

- Законопроект, представен през 1770 г. в британския парламент предвижда всяка жена, носеща грим, да бъде наказвана за вещерство.

- Два от най-високите документирани коефициенти на интелигентност принадлежат на жени.

- Въпреки че мъжкият мозък е с 9 процента по-голям от женския, броят на мозъчните клетки и при двата пола е еднакъв.

- Заради повишеното производство на естроген през пубертета мозъкът на момичетата съзрява с около две години по-рано от този на момчетата.

- Предната поясна кора - частта от мозъка, която играе роля във взимането на решения, е по-голяма при жените.

- Жените говорят повече от мъжете. Скорошно изследване установи, че представителките на нежния пол произнасят около 20 000 думи на ден - с 13 000 повече от мъжете.

- В гръцката митология първият бог, роден след Хаоса, е жена - Гея, майката Земя. Без участието на бог от мъжки пол Гея ражда Уран (небето), планините и Понт (морето).

- "Жената чудо" (2017) е първият супергеройски филм с жена в главната роля, режисиран от жена.

- 43-годишна учителка е първата, спуснала се с дървена бъчва по Ниагарския водопад.

- Изисканите жени през 19-и век са отказвали да произнасят думата "крак", смятайки че тя издава склонност към безразборни сексуални контакти. Вместо това дамите са употребявали думата "крайник".

- Мария Стюарт, кралица на Шотландия, е първата жена, играла голф.

- Най-ранната известна жена лекар е живяла в древния Египет преди около 2700 години преди Христа.

- Авторството на първия роман в света - "Сказание за Генджи", написан в началото на 11-и век, се приписва на жена. Смята се, че литературната творба е дело на благородничката Мурасаки Шикибу.

- Колкото по-близо живее бъдеща майка до екватора, толкова по-голяма е вероятността да роди момиче.

- Отчитайки както платения, така и неплатения труд, жените работят с около 30 минути дневно повече от мъжете. Годишно това се равнява на 39 дни повече.

- На зимните олимпийски игри през 1924 г. единственият спорт, в който се допускат жени, е фигурно пързаляне. В дисциплината се представят 15 състезателки.

- В матриархалното общество на туарегите в Северна Африка мъжете, а не жените покриват лицата си.

- Според една от теориите Висящите градини на Семирамида във Вавилон - едно от Седемте чудеса на античния свят, са дело на асирийската царица Семирамида. Друго от чудесата, Мавзолеят в Халикарнас, е издигнат от Артемизия, съпругата на владетеля на Кария Мавзол.

- Жените в древния Рим са използвали грим, включващ разнообразни съставки - олово, зехтин, шафран, пот от гладиатори.

- Жените прекарват близо една година от живота си в колебания какво да облекат.

- Над 80 процента от представителките на нежния пол носят неправилен размер сутиен.

- Жените имат повече вкусови рецептори от мъжете.

- Зад всеки богат мъж стои жена, която очаква да го наследи - повечето от най-богатите дами в света са наследили състоянието си от своите бащи или съпрузи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X