Напишете дума/думи за търсене

Абсурди, случвали се в древността

С днешните технологии, интернет, ежедневния прогрес е трудно да си представим трудностите, които са имали в битието си нашите предшественици. Нещата, които са се възприемали за нормални в древността, днес , меко казано, изглеждат абсурдно. Като почнем от странното лечение на различни болести и стигнем до отношението към домашните любимци.

1. Боядисването на косата

Тази разкрасителна процедура датира от 3 хиляди години назад във времето. Едно време не е имало салони за красота, а за да боядисат косите си, жените използвали лук, канела, сяра и пепел. А ако целта е била да изрусяват косите си, се подлагали на многочасово пържене под жежкото слънце.

2. Съдове със сълзи

Глинени вази с тънки гърла често са намирани от археолозите в различни гробници от древността. Изводът на учените е, че това са съдове, в които са се събирали сълзите на опечалените. От големината им зависила и скръбта, която изпитвала вдовицата на починалия.

3. Безграничният патриархат

В Древен Рим бащите имали неограничена власт над децата си през целия им живот. Тя им давала правото да уговарят браковете и разводите им, да не припознават новородените си деца, да ги убиват или продават, ако главата на семейството не искал това бебе за поредния наследник.

4. Тестовете за бременност

В днешно време няма нищо по-лесно от това да си купиш тест за бременност и да разбереш дали ще ставаш родител или не. В древните времена тестовете за бременни са били повече от абсурдни. Жените трябвало да пишкат върху жито или пшеница и ако семената пораснат, това било знак за нейната бременност. Друг вариант бил преди лягане да изпият вода с мед – ако на сутринта коремът на девойката бил по-подут, това се смятало за знак, че ще става майка.

© wikipedia
© wikipedia
5. Привързани стъпала

Тази китайска традиция е била особено популярна сред благородниците. Пръстите на краката на 4-5 годишните момиченца се завързвали към стъпалата – целта била да носят по-малък номер обувки. Един от признаците на аристократичност в древния свят. Въпреки че процедурата била изключително болезнена и опасна, нормалният вид на стъпалата свидетелствал за простосмъртен произход, а това било пречка за за брак.

6. Канибалско лечение

Ако днешните доктори използваха методите на лечение на своите древни колеги, то най-вероятно медицината да е в кръв до лактите. Древните римляни смятали, че кръвта на убитите гладиатори може да лекува епилепсия. Фармацевтите през 17-и век продавали прах, направен от мумии. Т.нар „канибалско лечение“ било широко разпространено по света няколко века.

7. Бирено зъболечение

Египтяните са допринесли ужасяващо много за медицината, но някои от древните им методи за лечение били доста странни. За да облекчат зъбобол, те измислили специална вода за уста, направена от сладка бира, целина и трици.

любопитно

Добре известен факт е, че в Древен Египет котките са били на особена почит. Любимците на благородниците имали същия луксозен живот като стопаните си. А когато котката умирала, господарят й бръснел веждите си в продължение на 70 знак, в знак на скръб.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X