Напишете дума/думи за търсене

6 неочаквани причини, които възпрепятстват забременяването

Безплодието е чувствителен въпрос, който може да остави много жени да се чувстват самотни в своите неизпълнени мечти за забременяване.

Според Американското общество по репродуктивна медицина безплодието засяга 7,3 милиона жени и техните партньори в САЩ. Това е 12% от населението за репродуктивна възраст.

Стресът може да удвои риска от безплодие на жената, а нещо толкова просто колкото 20-минутна разходка, може да увеличи шансовете й да стане майка. Кои са най-неочакваните причини, възпрепятстващи забременяването?

1. Прекалено атлетичното тяло може да намали шансовете за зачеване

Докторите са категорични – нито жените с наднормено тегло, нито тези, които са прекалено кльощави, са с добри шансове за забременяване. Така че златната среда трябва да върши работа, нали? Е, не точно.

Според изследователи от Норвежкия университет за наука и технологии седем процента от всички норвежки имат проблеми с плодовитостта. В направеното от тях проучване, включващо 3 000 жени, установили прекалено интензивната тренировъчна схема намалява тяхната плодовитост.

2. Жените с кръвна група О са с двоен риск от понижена плодовитост

Учените от Университета в Йейл и Медицински колеж "Алберт Айнщайн" откриват, че една от причините за фертилитет при жени над 30-годишна възраст е кръвната група. Тези, които са с О, независимо от резус фактора, са били два пъти по-склонни към стерилност. При тях се наблюдавал хормонален профил, заради който яйчниците им изглеждали по-възрастни от жените на тяхната възраст.

3. Жените, които консумират два или повече обезмаслени млечни продукта на ден, са изложени на по-висок риск от безплодие

Специалистите препоръчват на жените консумацията на повече прясно мляко за по-силни кости, но не жертваме ли яйчниците в процеса? Според едно проучване на Университета Харвард дамите, които консумират много нискомаслени млечни продукти, са изправени пред 85% по-висок риск от безплодие, отколкото жени, които консумират малко или никакви нискомаслени млечни продукти.

4. Излагането на слънце балансира половите хормони при жените, подобрявайки плодовитостта

Явно с основание лятото е наречено "сезон на любовта". Учените от австрийския Университет в Грац установили, че жените овулюират по-малко и техните яйцеклетки имат по-малък шанс да се имплантират в утробата през зимните месеци. Витамин D помага да се повишат нивата на женските полови хормони - прогестерон и естроген - съответно с 13% и 21%, да се регулира менструалния цикъл и да се случи зачатие.

5. Пародонтитът забавят положителния тест за бременност с два месеца или повече

Никой не харесва зъболекарите, но никога няма да разберете, че поддържането на чистотата на вашите зъби може да повлияе на шансовете ви да забременеете. Австралийско проучване установи, че пародонтитът забавя положителния тест за бременност с два месеца или повече.

Изследователите установили, че на жените с болест на венците им е отнело средно повече от седем месеца, за да забременеят. Това е с два месеца повече от необходимите средно пет месеца за зачеване. Подутите венци и дълбоките джобове около зъбите развъждат бактерии, които навлизат в кръвообращението и предизвикват възпаление, което потенциално намалява шансовете за имплантирането на ембриона.

6. Химикал в торбичките за пуканки е свързан с безплодието

Проучване, проведено в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, установи, че химикалите в торичките за микровълнова, пълни с пуканки, се натрупват в кръвта чрез опуканата царевица.

Въпросният химикал може да бъде открит в тефлоновите съдове и други материали, устойчиви на петна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X