Напишете дума/думи за търсене

Защо ни болят гърдите

Болкате в гърдите понякога е напълно безобидна, но е вероятно и да подсказва за проблем. Тя може да е както в едната гърда, така и в двете. Възможно е да се появява и изчезва всеки месец и да е свързана с менструалния цикъл. Но ако е по-продължителна, е по-добре да се потърси консултация с мамолог.

Каква е причината

Болката или повишената чувствителност в гърдите може да бъде предизвикана от много причини. Най-често срещаните сред тях са задържане на течности в организма, което се случва в периода около цикъла, увреждане на млечните жлези, фиброкистични промени.

При жени с уплътнения в гърдите, мастопатия, кистична фиброза болката се появява около седмица преди цикъла и обикновено изчезва със свършването на цикъла.

Може да се дължи на предменструален синдром или циклична масталгия.

Около 2/3 от жените с болки в гърдите имат проблем, наречен масталгия. Тази болка типично се появява преди менструалния цикъл и обикновено е свързана с началото на периода. Поради връзката й с менструалния цикъл се смята, че е предизвикана от хормонални промени. Наблюдава се нормално при млади момичета и жени, но и при жени в менопауза, които приемат заместителна хормонална терапия.

Болезнени оплаквания в гърдите може да се предизвикат от нормални хормонални промени, навлизане в менопауза,бременност или кърмене,инфекция на гърдата (запушени млечни каналчета, абцес, мастит),нараняване на гърдата (травма, след операция),прием на определени лекарства като digoxin, lanoxin, methyldopa, aldomet, spironolacton, aldacton, oxymetholone, anadrol, chlorpromazine, thorazine.

Ракът на гърдата е рядка причина за болка в гърдите.

Преглед при мамолог

Лекарят задължително ще ви зададе няколко въпроса, за да определи причината за болката и да избере метод за лечение, ако се налага. Ще опипа гърдите ви, за да провери дали по тях има уплътнения. Ако още не сте навършили 35 г. и мамологът не напипва никакви уплътнения и новообразования, може да не се наложи да правите други изследвания. Ако сте над 40 г., лекарят ще ви насочи към мамографско рентгеново изследване на млечните жлези.

Ако той е открил едно или няколко уплътнения, ще ви препоръча да направите повече от едно изследване: мамография; сонограма на гърдите - безболезнено изследване, при което се прави снимка на уплътнението, като се използват звукови вълни; биопсия - взeма се част от тъканта на гърдата и се изследва под микроскоп.

Лечението се определя в зависимост от причината за оплакването

При подобен проблем важно е да обсъдите с лекаря всички възможни варианти на терапията и да изберете най-оптималния. Освен прием на лекарства лекарят може да ви посъветва да ограничите напитките с кофеин, да намалите консумацията на сол, да приемате витамин Е или витамин В6, да взимате от време на време диуретици.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X