Напишете дума/думи за търсене

Бяхте ли тази година на преглед за гърдите?

Единственият начин да се избяга от това коварно заболяване или то да се хване в най-начален стадий, е като се ходи всяка година на профилактичен преглед. „Приключи поредната кампания за безплатни прегледи в страната, но тези по здравна каса са целогодишно“, напомня мамологът д-р Евгени Василев от Първа АГ „Св. София“ и приканва за среща.

Мамографията е нужна предимно на жени над 40 г.
Д-р Василев обяснява, че за месец, през лекарския кабинет са преминали 250 жени и е доволен, че в последните години българките все по-често търсят консултации с мамолог. „Има повишаване на здравната култура на жените у нас в резултат на кампаниите за безплатни прегледи и напомнянето на медиите, че ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване“, казва докторът. И обяснява, че прегледът започва с разговор, в който мамологът разбира дали жената има някакво оплакване или идва на профилактика.

След това се прави оглед и опипване на млечните жлези и подмишничните зони. Идва ред на ехографското изследване, след което специалистът преценява дали да е нужна мамография – рентгенова снимка на гърдите. Рутинно тя се прави през 2 г. при жени след 40 г. Ако се забележат някакви изменения в структурата на гърдата на по-млада жена също може да се назначи мамография. Що се отнася до ехографията, тя се прави всяка година. На жени, които имат фамилна обремененост или имат операция с предраково състояние на гърдата им се препоръчват ехографски прегледи на 6-8 месеца.

Доброкачествените образования не са заплаха
Такива са кистите, фиброаденомите, някои мастопатийни зони. Те може да не се нуждаят от операция и отстраняване, а от консервативна терапия с медикаменти – гелове за мазане, за прием през устата, хормонална терапия. Фиброаденомът е доброкачествен тумор, но неговите размери не може да се намалят. И когато е малък и не расте, не се оперира на всяка цена. Кистите са хормоналнозависимо състояние. Те може да се появят, да изчезнат, да се появят на друго место. Ако кистата нарасне може да се пунктира с игла, течността да се изсмуче и тя да се ликвидира. Има хормоналнозависими зони, които са болезнени и плътни преди цикъл и след него изчезват.

Почти винаги ракът протича без болка
„Целта на профилактиката е да се открие заболяването в максимално ранните му стадии. Или още по-добре ако успеем да намерим изменения в гърдата, които все още не са достигнали до раково изменение, и жената все още няма оплаквания. Ракът на гърдата почти никога не протича с болка“, обяснява мамологът. Когато се установи рак в ранен стадий се предприема оперативно лечение. Ако ракът е напреднал, на жената се прави биопсия – взема се парче тъкан от раковото образование със специална игла при месна упойка. Когато ракът се докаже и се види видът му, пациентката провежда предоперативна химиотерапия, която да намали тумора.

Вливането на медикаменти се прави 3 или 4 пъти през 21 дни. Ако заболяването се повлиява добре и обемът на тумора намалява, може да се направят 6 вливания. По време на химиотерапия е добре да се укрепва имунитета възможно най-силен. След това е ред на операцията и по преценка на специалистите - пак химиотерапия или не.

-----
При над 10-годишен прием на хормонални лекарства, включително противозачатъчни, се повишава рискът от рак на гърдата. При спиране приема на хормонални таблетки, рискът от рак на гърдата се изравнява с този на всички други жени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X