Напишете дума/думи за търсене

Деси Бакърджиева: Първия месец лежах, в шестия правих основен ремонт

Снимка Мила Иванова

“Мамо, много те обичам!” Пред тези мили думи, изречени от дъщеричката й Ана Мария, Деси Бакърджиева се разтапя от щастие. Актрисата признава, че с отворени обятия приема всяка следваща роля в театъра и в киното. С любов и отговорност приема и най-важната си роля в живота - на майка.

"След като завърших НАТФИЗ, насочих енергията си да се реализирам като актриса, разказва тя. - Още повече, че нашият професор Енчо Халачев беше малко скептично настроен относно бъдещето ни, защото театърът и киното не бяха в подем. Имах огромният шанс да играя в Народния театър. Мариус Куркински ме покани да участвам в постановката му “Кралят Елен”. Представлението участва във фестивали, печелихме с него награди и в чужбина. Две години го играхме. Забременях, първите месеци не се чувствах добре и се наложи да спра да играя. Мариус малко ми се разсърди, по-скоро беше ревност към мен, че съм избрала нещо различно. Но в крайна сметка всяка жена трябва да мине през това, както всеки мъж трябваше да ходи в казармата тогава.”

Наложило й се да полежи през първия месец

Въобще дискомфортът, който изпитвала бъдещата майка, неприятно й се отразявал на физическо ниво. Но постепенно осъзнала, че нищо страшно не й предстои или както казва: “Въпросът е да разбереш, че в началото винаги е трудно.”

По-късно, в шестия месец, дори правила основен ремонт в дома си. Но й трябвало време, както и дълги разговори, за да не се притеснява от състоянието си. С усмивка обяснява, че дори научно е доказано, че по време на бременност жената малко оглупява, защото до мозъка й не достига достатъчно кислород. Затова някои майки ги връхлитат страхове и ужасни мисли от сорта на как ще минат бременността и раждането, бебето ще си има ли всичко, ще имам ли време да подготвя стаята му, какво трябва да купя и кога, ще кърмя ли или по-добре да купя бебешка храна и каква да е...

Актрисата укротила вътрешните си пориви благодарение на редовните си консултации с лекарите, които я наблюдавали през деветте месеца - д-р Тодоров и д-р Гърчев.

“Не знам къде са им днес кабинетите, скоро не съм забременявала, не че има от кого, но колкото повече време минава, май не искам отново да ми се случи, с усмивка казва тя. - Когато забременях с дъщеря си, емоцията, че нещо живо се създава в собственото ми тяло, беше толкова прекрасна”. Още в третия месец й казват, че ще има момиче. Но всеки следващ път, когато я гледат на видеозон, бебето се обръща с гръб и не може да се види полът му. Деси признава, че в началото искала да има момче, може би защото тя е с по-мъжки характер и си пада по по-шантави спортове като карате. А и си била набила в главата, че първото дете трябва да е момче, а второто - момиче. Но като разбрала, че ще има девойка, се зарадвала, защото, както казва, е безценно да имаш добър приятел вкъщи.

През деветте месеца качва 32 кг

Колкото и странно да звучи, но по време на бременността си Деси трупнала цели 32 килца. “Не се лишавах от абсолютно нищо, допълва тя. - И за първи път в живота си започнах да ям люти чушки. Посред нощ ставах и търсех бурканчето с чушлетата. А никога преди това не съм обичала пиперливи манджи. И сладко много ми се ядеше.”

Ана Мария се ражда голяма мома - дълга 52 см и тежка повече от 3,600 кг, тъй като на тези килограми я изписват от болницата. Раждането е по естествен път и минава леко. В началото Деси кърми момиченцето си, но още в четвъртия месец й пораства зъбче, което налага да мине на изкуствено мляко, за да не създава дискомфорт на майка си. “Беше невероятно гладно бебе и растеше по учебник. Личната ми лекарка д-р Радева ми каза, че правилно постъпвам, като спрях да я кърмя, въпреки че все още имах кърма. Съветът ми към младите майки е да споделят всичко, което ги притеснява и да не се страхуват от нищо. И ако не могат да получат съвет от майките си, да се обърнат към специалистите. Например мен майка ми не ме е кърмила. Вярно, че всички лекари казват, че по-безценно от кърмата няма, но в нашето съвремие, когато не знаем какво ядем и дишаме, едва ли кърмата съдържа нужните полезни съставки.”

Снимка Мила Иванова
Снимка Мила Иванова

Година и половина е плътно до Ана Мария

Деси с умиление си спомня първата година и половина от майчинството си, когато изцяло отдава вниманието си на своето дете. Убедена е, че е важно, когато създаваш едно същество, да бъдеш с него, когато укрепва, не да го хвърлиш на бабата и дядото. Ана Мария е родена на 21 август и е зодия Лъв с асцендент Лъв, за което майка й пояснява: “Не че разбирам от зодии, но тя наистина има силен характер. Като си науми нещо, с памук ще ти извади душата.”

Актрисата се връща към работата си преди малкото й момиченце да навърши две години. На помощ в отглеждането на Ана Мария се притичва майката на Деси. Благодарение на нейните грижи тя има възможност да играе в театъра в представленията “Пътят”, “Вражалец”, “Преспанските камбани”. По същото време се снима и в сериала “Тя и той”, както и в няколко френски продукции и в американската “Хит мен”, водеща е на новините и в “Шоуто на Азис”.

После идва и участието й в “Стъклен дом” и в "Откраднат живот". “Хубаво е, че кариерата ми се развива, но няма по-хубаво от това да се прибереш вкъщи и срещу себе си да имаш истински приятел, признава Деси. - Ана Мария, която вече е ученичка, много прилича на мен. С нея говорим за всичко, без да я подценявам, че е малка. Родителите трябва да сме наясно, че отношението, което даваме на децата си, рано или късно ще получим от тях такова, каквото сме им го дали.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X