Напишете дума/думи за търсене

Анемията при бременност е лесна за избягване

Анемията е една от най-честите диагнози, която се поставя на бъдещите майки. Тя се дължи на промените в женския организъм по време на бременност. Тялото произвежда повече кръв и ако не получи необходимото количество желязо и хранителни вещества, няма да успее да продуцира достатъчно червени кръвни клетки и/или хемоглобин.

В началните етапи анемията протича безсимптомно и може да се улови само по изследванията на кръвта. Ако не се вземат мерки в ранния стадий, състоянието може да се задълбочи и да доведе до усложнения. То може да се коригира чрез подходящ хранителен режим, а при необходимост и с прием на таблетки.

Анемията има много разновидности, но през 9-месечния период най-често се срещат желязодефицитната, фолиеводефицитната и витамин12-дефицитната. При 15-25% от бременните се наблюдава желязодефицитен тип. В този случай трябва да се наблегне на храни, богати на желязо - леща, месо, спанак, коприва, тиквени семки. За да бъде усвоен ценният микроелемент, в организма е необходимо да постъпва и достатъчно количество витамин C, който се набавя главно от пресните плодове и зеленчуци.

Фолиевата киселина, позната още като витамин В9, е изключително важна за предпазване на плода от малформации. Затова почти на всички бременни жени се препоръчва приемането и под формата на хранителна добавка. В естествен видя тя се съдържа в пълнозърнести храни, зелени листни зеленчуци, банани, бобови продукти.

Витамин В12 участва в производството на червени кръвни клетки. Негови източници са морските дарове, сиренето и яйцата. Понякога бременните развиват анемия, въпреки че си набавят достатъчно количество В12. В такива случаи причината е непълноценното усвояване на органичното вещество.

Ако не успеете да доставите на организма необходимите количества витамини и желязо, вашият гинеколог ще ви посъветва какви хранителни добавки да приемате, за да се предпазите от анемия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X