Напишете дума/думи за търсене

Анемията е опасна. Кои са симптомите?

Когато се понижи хемоглобинът (или червените кръвни клетки) в тялото, се наблюдават нарушения във функциите на някои органи и системи и възниква кислороден глад. Ниските показатели на хемоглобин в кръвта са свидетелство за наличие на анемия, известна още като малокръвие.

Хемоглобинът взима непосредствено участие в процеса на доставяне на кислород до тъканите и органите. За мъжете нормата обикновено се определя като 135-160 г/л, а при жените 120-140 г/л.

Много рядко анемията възниква като самостоятелно заболяване – обикновено тя е вторична и говори за наличие на определени здравословни проблеми. Причините за малокръвие са различни – най-разпространената е загуба на кръв (заради язви, травми, хирургични операции, раждане и т.н.). Анемията може да е резултат от бременност и погрешен режим на хранене.

Симптоми

Усещане за слабост, особено сутрин, шум в ушите, често главоболие и световъртеж, неспособност дори и леко физическо натоварване,бърза умора – всичко това говори за понижено ниво на хемоглобина в кръвта. Имайте предвид, че анемията не е просто временна слабост или умора, която ще премине от само себе си, а заболяване, изискващо адекватно лечение.

Ако има леко понижаване на хемоглобина, анемията може да се диагностицира само посредством лабораторни методи – чрез анализ на кръвта. Най-ефективния метод за справяне в този случай е балансираното хранене. Всекидневно в менюто ви трябва да включвате 20 мг желязо, което спомага за нормализация на нивото на червените кръвни клетки.

Симптоми за по-тежка форма на анемия са: световъртеж и слабост, суха кожа и коса, напукване на ъгълчетата на устата, чупливи нокти, пожълтяване на кожата (особено на ръцете и около носа).

Лечение

Освен лекарствата срещу анемия, трябва да се коригира адекватно и хранителния режим. В менюто трябва да присъстват две групи продукти: 1) продукти от животински произход, яйца, риба, месо; 2) растителни и пълнозърнести продукти, бобови, зеленолистни зеленчуци, черен хляб, горски плодове.

За профилактика на анемия лекарите препоръчват целогодишно да включваме в менюто си сухи плодове, шипки, зеленолистни зеленчуци, ябълки, овесени ядки, елда, черен хляб. Заедно с храните, съдържащи желязо, е необходимо да се приема и достатъчно количество витамин С, който помага за по-добро усвояване на желязото.

В морето от хранителни добавки в помощ на анемията се откроява препаратът Algoglobin. При железен дефицит и появата на анемия Algoglobin на Alphyca успява да подпомага поддържането на нормалните нива на хемоглобина, а с това чувството за умора изчезва и човек усеща единствено прилив на сила. Високият хемоглобин е важен фактор в борбата със стреса, защото той води до повече кислород в кръвта. Освен това иновативната комбинация от биоактивни съставки (в това число най-новото 4-то поколение фолиева киселина, вит. В12 и др.) в този препарат въздейства върху нормалното кръвообразуване и формирането на червени кръвни телца. Тоест, ако приемате Algoglobin (при това само 1 каспула дневно), дискомфортът и отпадналостта при по-силна менструация ще е само лош спомен.

 Научи повече за Algoglobin тук.

Не на последно място, ако сте приемали други хранителни добавки при анемия, вероятно сте изпитали стомашни болки. Това е така, защото препаратите с елементарни форми на желязото предизвикват тези оплаквания. Произведеният в Германия Algoglobin няма подобни странични ефекти.

С две думи, изключително стресовият начин на живот на съвременната жена изисква да се полагат някои превантивни грижи. Защото анемията настъпва неусетно, има подвеждащи симптоми и създава страхотни проблеми впоследствие. Подходящите храни и изпитаната хранителна добавка са първото и важно условие да не допускаме още един проблем в живота си. А и кой не би искал да е зареден с повече сили и с купища енергия?!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X