Напишете дума/думи за търсене

Кимионът – подцененият извор на здраве (+рецепта)

Макар кимионът да е една от най-известните подправки, като че ли напоследък е изместен от различни „по-модерни“ овкусители.

Той обаче е устоял теста на времето ултимативно.

Откритите в пирамидите следи от кимион подсказват, че той е известен на човечеството още отпреди пет хиляди години.

В древни времена тази подправка е бил символ на алчност, амбиция и предателство, а в Средновековието е била израз на лоялност. В някои европейски страни при женитба двойките си подарявали семена от кимион в знак на вярност един към друг.

Освен полза за любовта има и за здравето.

Той е ефективно средство за придобиване на апетит. Облекчава болките в корема и е ефикасен при диария и газове. Заради богато си съдържание на желязо и магнезий е предпочитано средство при лечение на анемия. Препоръчва се на хора, страдащи от диабет, за балансиране нивото на кръвната захар да добавят повече кимион в ястията, които консумират. Имайте предвид, че тази подправка не се препоръчва на бременни жени, но след раждане тя спомага за повече кърма. Ако страдате от високо кръвно налягане, наблегнете на гозбите, подправени с това растение. Заради наличието си на витамини А и В, калций и магнезий е незаменим за подрастващите деца, укрепвайки имунната им система. Ако сте нервни, може да

Благодарение на фибрите в него, кимионът се отразява много благоприятно при хора, страдащи от хемороиди. Притежава и антиканцерогенни свойства, което е от ключово значение за предотвратяване на рак. Единственият страничен ефект на кимиона е, че при употребата на по-големи количества той може да раздразни стомашната лигавица.

Приятният и пикантен вкус на кимиона го прави любима подправка в северноафриканската и азиатскатакухня. Най-добре ползвайте цели зърна при готвене, тъй като в прахообразно състояние по-бързо губи вкуса и полезните си качества. Приказва добавка към различни ястия на скара и индийски ястия. Той много си отива с домати и доматено пюре и е невероятно допълнение към сосовете за хапки със сирене и паниран кашкавал.

Пилешки дробчета с бяло вино

500 г пилешки дробчета

1 ч. л. кимион

сокът на 1 лимон

2 с. л. масло

2 скилидки чесън на ситно

50 мл сухо бяло вино

зелен лук на ситно

червена чушка на ситно

1 Измийте и изцедете добре пилешките дробчета. Овкусете със сол, смлян черен пипер и кимиона. Полейте с лимоновия сок и разбъркайте добре. Прибарете в хладилника да 30 мин, за да се маринова месото.

2 Разтопете маслото и сотирайте чесъна за 1 мин. Добавете дробчетата и виното. След като заври, захлупете с капак. Оставете да къкри 15 мин, като бъркайте от време на време. Преди да сервирате, поръсете с пресен лук и червена чушка.

За още практична информация, вкусни предложения, срещи с кулинарни блогъри и специалисти по здравословно хранене търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни брой ще намерите летни вкусни предложения, с които ще задоволите и най-претенциозното небце. Ще научите кои храни са подходящи за плосък корем. Ще разберете кои са тайните на хляба с квас и как се прави величествен домашен сладолед. Тук са и шест идеи за ястия с кръстоцветни зеленчуци, с които да впечатлите.

Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-прочутите безалкохолни напитки по света, ще се натъкнете и на невероятни предложения със сирена.

Ще ви предложим рецепти за нисковъглехидратни омлети.

Ще ви срещнем и с естрагона, който придава изискан аромат на гозбата, а наш специален гост е Анатолий Попов от “Кухнята на Tolik”, който споделя кулинарните си съкровища.

В броя ще откриете меню, подходящо за деца. Ще ви запознаем и с испанската кухня, която е микс от вкусното на гърците и римляните.

От астролога и нумеролога Алена ще научите, че болестите са лечими, стига да осъзнаете коя е грешката, която ги е предизвикала. А рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X