Напишете дума/думи за търсене

Черният кимион – панацеята сред подправките

Сигурно ще ви прозвучи като част от сюжета на фантастичен филм, ако чуете, че едно миниатюрно семенце е толкова лечебно, че може да излекува коварния рак, болезнените язви и достатъчен набор от дискомфортни хронични заболявания.

Иде реч за черния кимион. И не, той няма нищо общо с добре познатия ни кимион, който от векове присъства в българската кухня.

Черният кимион е родом от Азия и се е ползвал като панацея още от древните египтяни. Свойствата на Nigella Sativa, както е латинското му име, са толкова могъщи, че може да излекуват всичко с изключение на смъртта. Поне така твърди заветът на древните хора.

От 60-те години на миналия век досега има над 400 публикувани научни изследвания, засягащи тази черна подправка. Резултатите от тях потвърждават това, което източната медицина и южноафриканските култури знаят от векове. Растението притежава болкоуспокояващи, антибактериални, противовъзпалителни, противоязвени, противогъбични, антихипертензивни (понижава високото кръвно), антиоксидантни, спазмолитични, антивурисни, хипотонични, антидиабетични и много свойства.

Черният кимион е известен и с това, че предотвратява евентуални здравословни проблеми при хора, работещи с химически оръжия. Смята се, че той помага на пациенти, развили зависимост към опиати, облекчава симптомите при алергични ринити, лекува диабет тип 2, помага при астма, предотвратява епилептичните пристъпи и елиминира гъбичките.

Много проучвания сочат, че черното семе е вероятно най-мощното естествено оръжие срещу рака на дебелото черво, както и при други типове карциноми. Превантивното приемане на черен кимион или масло от черен кимион е ключът към здравето.

Тъй като има приятен пикантен вкус, черният кимион може да бъде поръсван върху различни храни, а маслото да бъде използвано за овкусяването на салати. Семената му може да се приемат смлени или прибавени към водата, която се консумира.

Питки с черен кимион

400 г бяло брашно

1 ч.л. захар

1 ч.л. сол

1 ч.л. сода бикарбонат

1 1/2 ч.ч. кисело мляко (кефир или суроватка)

2 с.л. сусам

2 с.л. стрит черен кимион

1 ч.л. кориандър

Пресейте брашното, след това добавете содата. Прибавете и останалите подправки и накрая сложете киселото мляко. Докато месите тестото, от време на време потапяйте ръцете в разтопено масло. Накъсайте готовото на топки и разточете малки питки. В достатъчно, но не прекалено количество разтопено масло, пригответе питките.

За още практична информация, вкусни предложения, срещи с кулинарни блогъри и специалисти по здравословно хранене търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни брой ще намерите летни вкусни предложения, с които ще задоволите и най-претенциозното небце. Ще научите кои храни са подходящи за плосък корем. Ще разберете кои са тайните на хляба с квас и как се прави величествен домашен сладолед. Тук са и шест идеи за ястия с кръстоцветни зеленчуци, с които да впечатлите.

Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-прочутите безалкохолни напитки по света, ще се натъкнете и на невероятни предложения със сирена.

Ще ви предложим рецепти за нисковъглехидратни омлети.

Ще ви срещнем и с естрагона, който придава изискан аромат на гозбата, а наш специален гост е Анатолий Попов от “Кухнята на Tolik”, който споделя кулинарните си съкровища.

В броя ще откриете меню, подходящо за деца. Ще ви запознаем и с испанската кухня, която е микс от вкусното на гърците и римляните.

От астролога и нумеролога Алена ще научите, че болестите са лечими, стига да осъзнаете коя е грешката, която ги е предизвикала. А рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X