Напишете дума/думи за търсене

Кардамонът – подправката за здраве и потентност (+рецепта)

Най-вероятно си мислите, че кардамонът е претенциозна екзотика, но това изобщо не се доближава до истината.

Ако обичате индийска кухня или дори само къри в побългарен вариант, задължително вече сте пробвали и кардамона - неизменна съставка на характерната смес от подправки гарам масала и готовите къри миксове.

Когато се наслаждавате на екзотичното арабско кафе, на неповторимия вкус на азиатския масала чай или на йоги чая, тайната пак е в кардамона.

Използва се в над 30 традиционни китайски и аюрведически лекарства. И в двете култури е безспорен цяр при нарушения в храносмилането, дихателни, алергични и кръвни заболявания, за детоксикация, като извор на жизненост и свеж дъх и е пръв приятел на потентността.

В източните култури и до ден днешен е смятан за природна виагра, която лекува импотентност. Традиционно се хвърля в ритуалния огън на сватбените индуски церемонии като невидим стимул за огнена страст.

В много арабски страни кардамонът е символ на гостоприемство и традиционна съставка в кафето. Придава му пиперлив и едновременно с това лимонен вкус.

Кардамонът действа добре при сутрешно гадене при бременните и диария при деца.

Ако се опитвате да отслабнете, дъвчете по няколко зърна от него. Той засилва метаболизма. Кардамонът е отличен източник на съдържащото се и в кората на цитрусовите плодове вещество лимонен. Твърди се, че съединението защитава клетките от окисляване, съответно от болести.

Използването на кардамона като подправка за печени ястия или под формата на чай допринася за доброто храносмилане. Стимулира цялата система и намалява киселините. Съдържащото се в семената етерично масло има бързо газогонно действие и намаляват спазмите в червата. Растението е народен лек за спиране на хълцане. При обикновени простуди, бронхит и пневмонии отхрачващите му свойства помагат да се облекчи дишането и кашлицата, както и да се намали образуването на слуз. Чаят от кардамонови семенца се препоръчва и при болезнени венци, възпаления в устната кухина и афти.

Лимоновият вкус на подправката я прави подходяща както за солени, така и за сладки ястия - задушено, яхнии, огретени, пилафи, пудинги, бисквити, меденки, кексове, крем брюле, топли напитки и домашни ликьори.

Маслено пиле с кардамон

лесно

4 порции

85 мин

460 ккал

за 1 порция:

мазнини 32 г

въглехидрати 12 г

фибри 2 г

протеини 32 г

2 скилидки чесън на ситно

2 с.л. джинджифил на ситно

2 люти зелени чушки на ситно

връзка кориандър на ситно

3 с.л. гхи или олио

2 глави лук на тънко

2 ч.л. куркума

2 ч.л. гарам масала

2 ч.л. кимион

1 ч.л. сминдух

4 пилешки гърди на кубчета

4 карамфилчета

12 зрънца кардамон

1 пръчка канела

400 г домати от консерва

150 г кисело мляко

50 мл сметана

ориз и наан за сервиране

1 Сложете чесъна, джинджифила, лютите чушки, кориандъра и щипка сол в блендера. Пюрирайте на фина паста. Ако нямате блендер, счукайте всичко в хаванче.

2 Загрейте 2 с.л. гхи или олио на слаб огън, сложете лука и сотирайте 15-20 мин, или докато се карамелизира. Добавете джинджифила, увеличете температурата и гответе 5 мин. Прибавете куркумата, гарам масалата, кимиона и сминдуха и готмете 2 мин. Прехвърлете сместа в купа.

3 Загрейте останалото гхи или олио на средно висока температура и гответе месото до златисто. Прехвърлете в купа, открийте с фолио и оставете настрани.

4 Върнете лучената смес в тигана заедно с карамфилчетата, кардамона, канелата, доматите и налейте 400 мл вода. След като заври, покрийте и оставете да къкри 40 мин.

5 Добавете пилето към сместа и гответе 10 мин, или докато сосът се сгъсти. Разбъркайте киселото мляко и сметана, осолете и излейте върху ястието. Поръсете с кориандър и сервирайте със сварен ориз и наан.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X