Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва с тялото, ако консумираме тази подправка всеки ден

Карамфилчето е вечнозелено дърво, чиято родина е Индонезия. То е една от най-популярните подправки в света. Освен сладкия вкус, който придава на ястията, карамфилът е добре известен и със своите лечебни свойства.

Запознайте с някои от най-впечатляващите ползи за здравето от консумирането на само 2 пъпки карамфил на ден.

Укрепва имунната система

Карамфилът е една от най-добрите храни, които може да приемаме за имунна подкрепа, защото той увеличава количеството бели кръвни клетки в тялото, което ни помага да се борим с инфекциите. И всичко това благодарение на витамин С, който съдържа.

Подобрява храносмилането

Карамфилът може да се използва като средство за лечение на храносмилателни проблеми, тъй като увеличава секрецията на храносмилателни ензими. Той намалява и гаденето. Да не говорим, че е пълен с фибри, което насърчава здравето на храносмилателната система и помага за предотвратяване на запек. Най-добрият начин за лечение на храносмилателни проблеми с карамфил е да се консумира в прахообразна форма или печен с мед.

Облекчава зъбобола

Тази подправка има и анестетични свойства. Ако имате зъбобол, поставете карамфил върху досадния зъб, за да елиминирате дискомфорта, преди да стигнете до зъболекаря.

Помага за здравето на черния дроб

Черният дроб е отговорен за детоксикацията на тялото и за метаболизма на лекарствата, които приемаме. Евгенолът в маслото на карамфил подобрява чернодробната функция.

Спомага за намаляване на болката и възпалението в тялото

Евгенолът има аналгетични и противовъзпалителни свойства. Един от начините да се възползвате от това е да използвате тази подправка като средство против главоболие. Може да консумирате подправката или да я използвате локално. Ако предпочитате първия вариант, смесете карамфил и каменна сол в чаша прясно мляко и го изпийте, за да облекчите главоболието. Ако искате да го използвате локално, накиснете карамфила в кокосово масло и да масажирайте слепоочията, за да получите облекчение.

Добър е за костите и ставите

Карамфилите съдържат флавоноиди и манган, които насърчават здравето на костите и ставите. Тези вещества увеличават костната плътност, участват в създаването на костна тъкан и транспортират здрави минерали в костите.

Има антибактериални свойства

Проучване, проведено в Университета на Буенос Айрес, постави на тест карамфила срещу някои сериозни бактерии като Е. coli и стафилококи. Резултатите гласят, че маслото от карамфил е ефективно при елиминирането на тези бактерии. Дори има вода за уста, направена с масло от чаено дърво, карамфил и босилек. Според Катедрата по пародонтология в университета KU Leuven в Белгия тази натурална вода за уста може да подобри здравето на венците и да намали количеството бактерии и плаки в устата, след като се използва само 21 дни.

Пълен с антиоксиданти

Това растение е най-мощният диетичен източник на полифеноли. Полифенолите са микроелементи, които поглъщаме, когато ядем растения. Те имат големи ползи за тялото - понижават холестерола и кръвното налягане, подобряват функциите и гъвкавостта на артериите и увеличават продължителността на живота.

Регулира кръвната захар

Карамфилът е идеален за хора с проблеми с кръвната захар и с диабет, защото действа като инсулин в тялото. Той помага да се изнесе излишната захар от кръвта в клетките, възстановява равновесието и запазва нивата на кръвната захар.

Забавя съсирването на кръвта

Известно е, че евгенолът забавя съсирването на кръвта. Не забравяйте, че това може да реагира зле с лекарствата за разреждането на кръвта. Необходимо е да се консултирате с Вашия лекар, преди да включите карамфил в диетата си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X