Напишете дума/думи за търсене

Какво се променя в тялото, когато качим килограми

Допълнителните килограми имат по-голямо въздействие върху тялото, отколкото показва кантара. Качването на няколко килограма през годината може да изглежда невинно, но с течение на времето може да предизвикат сериозни последствия. Знаете ли, че вкусът на храната е по-притъпен за хората с наднормено тегло. Те са по-склонни да изпадат в депресия и в тревожни състояния, имат краткосрочни и дългосрочни здравословни проблеми, свързани с дишането, зачеването и сърцето.

Представяме ви 13 последствия от наднорменото тегло за здравето.

1. Чувството за вкус се притъпява и води до преяждане

Може да изглежда, че качвате тегло, защото храната, която ядете, изглежда твърде вкусна, но това не е вярно. Проучванията показват, че затлъстяването намалява вкусовите рецептори с 25%. Това кара хората да консумират още повече храна, тъй като се опитват да изпитат същия богат вкус както преди от любимите си ястия.

2. Мигрените се срещат по-често

Наддаване на тегло повишава шансовете за внезапно главоболие. Хората със затлъстяване страдат от хронични мигрени по-често от останалите.

Важно: Затлъстяването не причинява мигрена, но е рисков фактор, което означава, че то увеличава възможността за появяването на мигрена.

3. В кръвта се събира повече холестерол

Тялото се нуждае от холестерол за изграждане на здрави клетки, но високите му нива може да повишат риска от сърдечни заболявания. Наддаването на тегло кара тялото да произвежда повече холестерол, повишавайки риска от натрупване на мазнини в кръвоносните съдове. Мастните отлагания затрудняват преминаването на кръвта през артериите, предотвратяват наличието на достатъчно кислород и намаляват притока на кръв към мозъка. Това увеличава риска от инфаркт и инсулт.

4. Може да се чувствате по-депресирани всеки ден

Има голяма връзка между депресията и качването на тегло. Това има психологическо въздействие и причинява депресия, особено сред жените. При хората с наднормено тегло има 55% по-голям риск от развитие на депресия с течение на живота си в сравнение с по-слабите им събратя.

5. Може да имате проблеми със зачеването

Една от най-опасните последици за жената, причинени от излишни килограми, е повишеният риск от безплодие. Допълнителната мастна тъкан води до хормонален дисбаланс. Това засяга менструалния цикъл на жената и качеството на яйцеклетките.

6. Мускулите се възпаляват

Увеличаването на теглото води до недостиг на витамин D - важен хранителен елемент, който помага на организма да абсорбира калция и да стимулира растежа на костите. Освен това спомага за лечението на автоимунни заболявания, рак и хронична болка и се бори с депресията. Хората с дефицит на витамин D изпитват мускулни болки на много места. Може би си мислите, че получавате достатъчно витамин D чрез добавки и слънчева светлина, но той може да се разрежда в допълнителната мастна тъкан.

7. Силно хъркане

Надаването на тегло се разпределя в цялото тяло. Повечето килограми засягат зоната до гърлото и областта на шията, а това води до стесняване на въздушния проход. В резултат на това човек започва да хърка наистина силно.

8. Излишни килограми водят до ДНК промени

Въпреки че нашите гени не се променят през целия ни живот, начинът ни на живот може да им повлияе. Наддаването на тегло може да промени нашата ДНК и да доведе до опасни последствия. Тази промяна води до повишен риск от диабет тип 2, както за родителите, така и за техните деца.

9. Проблеми с често уриниране

Ако сте започнали да посещавате тоалетната повече от обикновено, това може да е признак за бъбречно заболяване, причинено от допълнителните килограми. При затлъстелите и хората с леко наднормено тегло 7 пъти е по-голяма вероятност да имат проблеми с бъбреците и дори бъбречна недостатъчност.

10. Проблеми с дишането

Допълнителното тегло може да доведе до спиране на дишането по време на сън – нарича се сънна апнея. Това се случва, когато горните дихателни пътища се блокират по време на сън и въздушният поток се намалява или дори напълно спира. Мозъкът изпраща сигнал да се събудите и това постоянно събуждане може да ви накара да загубите добрия си сън, което може да доведе до по-голямо тегло.

11. Допълнителните калории се превръщат в мазнини

Когато превишите дневния си калориен лимит и ядете твърде много, въглехидратните и мастните молекули се превръщат в мазнини от черния ви дроб. Консумирането на допълнителни калории води до складиране на мазнините в тялото и в резултат на това се увеличава теглото. За да загубите излишните килограми, които тялото е съхранило, трябва да създадете калориен дефицит.

12. Понякога клетките стават карциномни

Повишаването на теглото не гарантира, че ще развиете рак, но според проучванията сериозно увеличава риска. Лошата диета, тютюнопушенето и пиенето на алкохол също увеличават риска от карцином. Махнете от менюто си добавените захари и алкохол и се опитайте да пушите по-малко.

13. Кръвното налягане и нивата на кръвната захар се повишават

Увеличаването на теглото поставя допълнителен стрес на сърцето и води до високо кръвно налягане. Това увеличава риска от инсулт или развиваща се деменция. Освен това наднорменото тегло ви излага на риск от развитие на диабет. Тялото с наднормено тегло използва инсулин по начин, който естествено не е предназначен за употреба. Нелекуваната висока кръвна захар е много опасна и в някои случаи може да бъде фатална.

Възможни причини, поради които качвате килограми

Освен прекомерното консумиране на храна и алкохол, хормонални дисбаланси, някои медикаменти и проблеми с щитовидната жлеза може да окажат влияние върху тялото и да го накарат да трупа килограми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X