Напишете дума/думи за търсене

За кои болести е виновно затлъстяването и как да ги избегнем

В наши дни едно от най-сериозните метаболитни нарушения безспорно е затлъстяването. Много често то е разглеждано повече като естетически проблем, отколкото като състояние пряко касаещо здравословното ни състояние. Истината е, че наднорменото тегло крие безброй рискове за здравето.

Наднорменото тегло, особено затлъстяването, намалява почти всеки аспект на здравето – от репродуктивната и дихателна функция, до паметта и настроението. Увеличава риска от няколко инвалидизиращи и смъртоносни заболявания, включително диабет, сърдечни заболявания и някои видове рак. Казано накратко- теглото в нездравословни граници намалява качеството и продължителността на живота.

Добрата новина е, че загубата на по-малко от 5% до 10% от телесната маса води до съществени ползи за здравето на хората с наднормено тегло. Нека не забравяме, че здравословният и ефективен начин за отслабване изисква време и внимание - това трябва да се случи бавно и постепенно, не чрез гладуване, а с подходящ хранителен режим.

В тази статия сме събрали основните рискове за здравето от наднорменото тегло и затлъстяването. Вижте кои са те и как може да ги избегнем:

Затлъстяване и диабет тип 2

Диабет тип 2 е състоянието, което най- силно се повлиява от телесното тегло. Един от първите контролируеми рискови фактори за развитие на болестта е именно наднорменото тегло.

Мастните клетки, особено в областта на талията, секретират хормони и други вещества, които предизвикват възпаления. А възпаленията от своя страна, когато не са реакция на имунната система, могат да доведат до здравословни проблеми. Неправилните възпаления могат да направят тялото по-малко чувствително към инсулина, както и да променят и начина, по който то преработва мазнините и въглехидратите. Резултатът от това са по-високи нива на кръвна захар и съответно диабет и усложнения

Умерената загуба на тегло може да предотврати или забави началото на диабет при хора, които са изложени на висок риск.

Затлъстяване и респираторни заболявания

Дали сте се замисляли, че астмата и обструктивна сънна апнея са всъщност респираторни заболявания, тясно свързани с наднорменото тегло и затлъстяването?

Натрупването на мастна тъкан, например, може да ограничи диафрагматата и на свой ред белия дроб, а натрупването на мазнини може да намали гъвкавостта на гръдната стена, дихателната сила на мускулите и да стесни дихателните пътища в белите дробове.

Затлъстяването увеличава риска от развитие на астма при мъжете и жените с 50%.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X