Напишете дума/думи за търсене

При какви симптоми трябва да потърсим ендокринолог

Днес много лаборатории предлагат изгодни пакети с изследвания на хормоните и едва ли не стана модно да си ги направиш на своя глава, но ендокринолозите обясняват, че това не е редно. А и причината някои хормони да не са в норма могат да бъдат най-разнообразни и изтълкувани само от опитен специалист. Все пак има симптоми, при които е добре да се обърнем към ендокринолог и да бъдат направени изследвания, обяснява д-р Наталия Темелкова от УМБАЛ „Александровска”.

Появата на нехарактерно окосмяване е сигнал за проблем с яйчниците

Повечето млади момичета, които имат по-окосмени ръце или крака, или мъхче навсякъде по тялото, смятат, че това е болестен проблем. А обикновено е генетично предопределено и не се налагат съществени изследвания. Ендокринолозите говорят за патологично окосмяване, когато то се появи на необичайни места. Може да е като мустачки около устата, като бакенбарди, по брадичката, в основата на шията или около гърдите. Неприятно е и когато се появят повече косъмчета по корема, които се разширяват нагоре, или ако половото окосмяване е като ромб, вместо да приключи като черта.

„Това окосмяване е проблем за съвременните млади жени и причината в над 80% от случаите е кисти на яйчниците. Това обикновено е комбинирано, макар и не винаги, с менструални нарушения и месечният цикъл идва през различен интервал от време”, обяснява д-р Темелкова. Затова тя казва, че е много важно младите момичета да изградят навик да записват и следят своя цикъл, защото той е сигнал за равновесието на половите хормони в организма.

Когато се появи и засили патологично окосмяване е добре да се направят изследвания на половите хормони, свързани с яйчниците и надбъбреците, както и на хипофизните хормони, които ги контролират. При всички случаи самоназначаването на кръвни хормонални изследвания не е удачно. Важно е да са по съвет на специалист, защото в различните фази на цикъла половите хормони имат различни норми. И ако бъдат назначени в неподходящо време, резултатите нямат да бъдат коректни. Същото може да се случи и ако жената приема контрацептиви.

„Тъй като причината за това окосмяване обикновено е поликистозата на яйчниците, добре би било състоянието на яйчниците да се изследва периодично. Най-добре е това да става с вагинален ехограф при гинеколог”, насочва д-р Темелкова.

Поликистозните яйчници са риск за развитие на диабет

Поликистозата на яйчниците е хиперинсулиново състояние, при което жената отделя повече инсулин, но той действа зле на организма. Това състояние е в основата на метаболитния синдром. Много от момичетата, които имат поликистоза на яйчниците имат и инсулинова резистентност, която в дългосрочен план може да е риск за развитие на диабет. Обратното също се случва - по-пълните момичета, със затлъстяване, хипертония или някои метаболитни отклонения, които имат инсулинова резистентност, често имат и кисти на яйчниците. „Това се контролира с редукция на теглото, двигателна активност и медикаменти, които са част от лечението на метаболитния синдром и на поликистозата на яйчниците, и са от групата на метформина”, обяснява ендокринологът.

Свалянето на теглото е важно, защото намалява нуждата от инсулин, подобрява инсулиновото действие и по този начин организмът се връща към отделянето на толкова хормон, колкото е необходимо. Други знаци за наличие на метаболитен синдром може да са високите нива на пикочната киселина и на липидите в кръвта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X