Напишете дума/думи за търсене

По какъв начин сигнализира за нередности щитовидната жлеза

Блестящ поглед, широко отворени очи, кадифена кожа, свръхчувствителност и повишена емоционалност. За околните това може и да е признак на привлекателност и женственост, обаче лекарите предупреждават, че има риск тези симптоми да сигнализират за проблем с щитовидната жлеза.

Щитовидната жлеза е жлеза с вътрешна секреция, която изработва три хормона - тироксин, трийодтиронин и калцитонин.

Първите два контролират процесите на ръста, съзряването на тъканите и органите и метаболизма. Калцитонинът управлява обмена на калция в клетките, който участва в процесите на ръста и развитието на костния апарат. Освен това, дейността на тази жлеза регулира работата на сърдечносъдовата и централната нервна система, както и усвояването на кислорода. Както прекалената, така и недостатъчната и функционална активност е причина за много и опасни заболявания. Причина за тях са неправилното хранене, нездравословният начин на живот, стресът, мрачните мисли и негативните емоции.

Увеличената щитовидна жлеза се нарича гуша – най-често причината е неадекватният прием на йод. Симптомите са трудности при гълтане, кашлица, възпалено гърло. Но главната опасност в увеличаването на щитовидната жлеза е, че може да доведе до Базедова болест и дори до раково заболяване.

Според лекарите най-честите причини за Базедова болест (която поразява много по-често жените, отколкото мъжете) са тъгата, скръбта и продължителните неразбирателства в семейството.

При Базедовата болест се ускорява обмяната на веществата и започва стремително отслабване. Нанасят се поражения на черния дроб, млечните жлези, може да се развие бъбречна недостатъчност и диабет, да се появяват менструални смущения. Симптомите са повишена възбудимост, бърза умора, плачливост, обидчивост, нарушения в съня, слабост, повишена температура.

Понижената функция на щитовидната жлеза поразява много органи и системи в тялото. Сред признаците са увеличаване на теглото при понижен апетит, загрубяване на кожата на лицето, суха кожа, нарушена яснота на речта. Наблюдава се забавяне на обмяната на веществата, вялост, сънливост, понижение на умствените способности, подпухнало лице, подуване на клепачите и крайниците, косопад, нарушения в менструалния цикъл.

Ако забележите някои от тези симптоми, непременно посетете ендокринолог – лечението, стига да не е в краен стадий, е успешно: с хормонозаместваща терапия, а при по-тежките случаи е оперативно. Задължително е да коригирате начина си на живот, да консумирате лека и здравословна храна и да избягвате максимално негативните емоции. За превенция на симптомите се съсредоточете върху светлите страни на живота.

Важно!
Главна роля в развитието на болестите на щитовидната жлеза имат неизказаните обиди, скритото негодувание, преглътнатите сълзи, които застават като „буца” в гърлото. Спазмите, причинени от тези усещания, нарушават нормалното кръвоснабдяване на щитовидната жлеза и оказват пагубно въздействие върху нея.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X