Напишете дума/думи за търсене

Продукти, които увеличават щитовидната жлеза

Ако имате увеличена щитовидна жлеза, бъдете внимателни с консумацията на кръстоцветни зеленчуци – броколи, карфиол, зеле, както и със соевите продукти. Не е необходимо тотално да ги изхвърлите от менюто си, тъй като вредните за ендокринната система вещества, съдържащи се в тях, частично се разрушават под въздействието на термичната обработка. С други думи, може да хапвате от тях в ограничени количества, стига да са сварени, печени или приготвени на пара. Ако приемате хормонални лекарства, пийте кафе най-малко един час след като сте приели лекарствения препарат – в противен случай кафето може да попречи на абсорбцията му.

Ако имате заболяване на щитовидната жлеза, откажете се от храните, които отнемат енергията от организма. На първо място това са продуктите, съдържащи рафинирана захар – бонбони, торти, подсладени сокове. Забравете и за маринованите и консервираните храни, както и за белия ориз и бялото брашно. Маргаринът също не действа добре. Кафето, чаят и алкохолът са възбудители на нервната система, затова е добре да се избягват или поне да се намалят до минимум. Врагове на здравата щитовидна жлеза са също тлъстото свинско месо, както и колбасите, които съдържат много консерванти и изкуствени подобрители.

Независимо от типа заболяване на щитовидната жлеза (Хашимото, базедова болест и др.) храните и напитките в голяма степен въздействат на общото състояние на организма.

При гуша е важно да се консумират храни, богати на йод, и да се избягват тези, които водят до увеличаване на щитовидната жлеза. При хипертиреоидизъм трябва да се ограничи приемът на продукти с високо съдържание на йод, както и на увеличаващите щитовидната жлеза. При хипотиреоидизъм намалете консумацията на мазнини и въглехидрати, повишете приема на протеини, изключете храните с високо съдържание на холестерол и сол, хапвайте повече плодове и зеленчуци и избягвайте продукти, съдържащи глутен.

Правилно хранене

Пълноценното хранене е своеобразен курс на лечение, който се отразява главно на хормоналния баланс. За да осигурите добро здраве на щитовидната си жлеза, не е необходимо да спазвате строги ограничения в менюто, а просто плавно да се настроите към здравословен режим. Постепенно намалете или се откажете напълно от сладките храни, газираните напитки, цигарите, алкохола, консервите, солта, силните подправки, кафето и сладоледа. Заменете месото с риба (консумирайте я поне 2–3 пъти седмично), яжте възможно най-много свежи плодове и зеленчуци. Не бъдете твърде строги към себе си – позволявайте си да нарушите режима веднъж седмично.

На първо място сред полезните за щитовидната жлеза храни са морските продукти – риба, морски дарове, водорасли. Веднага след тях се нареждат плодовете и зеленчуците (фурми, арония, френско грозде, ябълки, сливи, череши, краставици, червено цвекло, моркови, зеле, патладжани, чесън, лук, домати, спанак, маруля).

На трето място са елдата и пшеницата. Следват ги протеиновите продукти – месо, мляко, сирене, извара, яйчен жълтък. Придържайте се към няколко лесни правила: не яжте, без да сте гладни; не преяждайте и сдъвквайте добре храната; хранете се разнообразно; не консумирайте твърде гореща или ледена храна; след хранене не се заемайте веднага с умствена или физическа дейност, тъй като за храносмилането е нужна енергия. За да съхраните йода в продуктите, е необходимо да готвите зеленчуците на пара в закрит съд. Освен това не довеждайте ястието до кипене, тъй като така месото губи 50% от йода, зеленчуците – 30%, а млякото – 25%. Използвайте йодирана сол за подправяне на готовите ястия. Съхранявайте плодовете и зеленчуците на сухо, тъмно и прохладно място.

Много хора със заболяване на щитовидната жлеза страдат от запек и наднормено тегло. Една от ключовите тактики за решаване на този проблем е консумацията на максимално количество фибри – патладжани, зелен фасул, гъби, небелени картофи, тиква, ябълки, банани, сини сливи, кайсии, стафиди, малини, къпини.

Най-доброто, което може да направите за себе си, ако имате проблеми с щитовидната жлеза, е да пиете достатъчно количество вода. Водата помага да се регулират процесите на метаболизма, понижава апетита, избавя от подуване, подобрява храносмилането и ликвидира запека. Най-добре е да се храните на малки порции по 5 пъти дневно, така ще дадете възможност на тялото си да преработи добре храната и да извлече от нея максимално количество енергия.

Най-полезните:

Риба, раци, скариди, миди, водорасли.

Продукти, съдържащи кобалт, манган и селен – шипки, арония, боровинки, къпини, ягоди, тиква, цвекло, ряпа.

Храни, които чистят шлаките и токсините – чесън, целина, пащърнак, ряпа.

Пълнозърнести храни, боб, ечемик, пшеница.

Мед (по 2 с.л. на ден).

Нерафинирано растително масло – слънчогледово, тиквено, ленено, царевично, зехтин.

Печени картофи в малки количества.

Сухи плодове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X