Напишете дума/думи за търсене

По кожата се чете здравето ни

Нашата кожа покрива около 2 квадратни метра и тежи между 4 и 10 килограма. Тя е нашата бариера срещу външния свят, но освен да ни пази, тя ни показва и какво се случва вътре в тялото ни.

Силни сърбежи

Когато кожата ни често е раздразнена и вечно ни сърби, това може да е знак за екзема, псориазиз, атопичен дерматит, алергии. Те често се проявяват заедно с видими следи по кожата. Силните сърбежи без никакви външни прояви обаче могат да са знак за бъбречна недостатъчност или проблеми с черния дроб, дори хепатит и цироза. Затова ако страдате от тях често и продължително, задължително е да си направите кръвна картина и изследване на урината.

Бели петна

Образуването на добре очертани светли петна по кожата най-често е симптом за витилиго, но може да е знак и за заболявания на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, задстомашната жлеза. Във всички случаи е необходима консултация с кожен лекар.

Прекалено суха

Сухотата може да е свързана най-вече с климатичните условия – вятър, сухо време, студ, силно слънце, но също така с хормонален дисбаланс или заболявания като диабет, бъбречна недостатъчност, проблеми с щитовидната жлеза. В много случаи обаче сухотата е просто знак за небалансирано хранене – липса на цинк, магнезий и витамини от групата B. Следователно при суха кожа, трябва да промените навиците си на хранене, да започнете редовно да нанасяте хидратантен крем и ако проблемите все още съществуват, тогава вече се обърнете към лекар.

Много бледа

При някои хора бледата кожа си е напълно естествена. Притеснителното е, когато ставате все по-бледи с течение на времето. Това може да е симптом за анемия. Ако бледността се съчетава с вечна умора, задъхване при най-малкото усилие, задължително трябва да си направите изследване на хемоглобина.

Прекалено топла или прекалено студена

Затоплянето и зачервяването на кожата е съвсем нормално, когато имате температура, когато сте изложени на слънце или сте до източник на топлина. Но, когато се появява без причина и се придружава от задъхване и топли вълни, може да е признак за хиперфункция на щитовидната жлеза. Всъщност трябва да отбележим, че точно противоположните признаци – суха и студена кожа, може да са симптом за хипофункция на жлезата. Затова при такива симптоми не се колебайте да се обърнете към ендокринолог.

Гъбички

Всеки от нас е страдал от гъбички, но когато те станат рецидив – тоест появяват се най-малко четири пъти годишно, тогава вече са знак за по-сериозно заболяване. Може да са признак за проблеми с имунитета или щитовидната жлеза и най-вече - за диабет. Затова, ако прекалено често страдате от гъбички по кожата, задължително си направете изследване на кръвната захар.

Жълтеникава

Жълтеникавата кожа винаги е причина да отидете на лекар, защото това може да е признак за доста сериозни проблеми като хепатит, автоимунни заболявания, проблеми с черния дроб или жлъчката.

Синкава

Когато кожата ви започне да става синкава, това е знак, че до клетките не се доставя достатъчно кислород. Ако е засегнат голям участък от кожата ви, може да става дума за сърдечносъдови проблеми или с дихателната система. А ако кожата е синкава само на пръстите на ръцете и краката, носа или ушите, може да става дума за проблеми с оросяването или дори за синдром на Рейно. В никакъв случай не подценявайте тези проблеми, а се консултирайте със специалист.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X