Напишете дума/думи за търсене

Как да познаем заболяванията, преди да са се проявили

Когато ходим на преглед ни казват как да лекуваме болен стомах, глава или друга част от тялото, а причината може да се крие другаде. Какъв е източникът на проблема ни може да проверим с кръвен тест , който тълкува холистичния лекар и хематолог д-р Мариана Вакарелова. Така може да разберем имаме ли предпоставки за заболявания, още преди те да са се развили.

Кръвта е „отпечатък” на начина ни на живот

"Тя е това, което сме. Кръвта е средата, в която всеки орган се почиства, къпе, храни и е важно да я поддържаме в добро състояние", казва д-р Вакарелова и ни посреща в кабинета си. На монитора пред нас се виждат еритроцити (червени кръвни телца) от капката кръв, която е дал пациента преди нашето идване. Д-р Вакарелова наблюдава формата и движението им на специалния микроскоп пред нея. Тази кръв е "жива" около час и половина и това е времето, в което може да й се прави анализ. За разлика от повечето съвременни лаборатории, където кръвта се изследва часове след като сме я дали. Кръвта показва всички предпоставки за заболявания - паразити, хламидии, трихомонии, бактерии, попаднали в организма ни от домашни любимци или от пътуване в екзотични държави.

Киселата среда е предпоставка за заболявания

"Съвременната медицина обикновено се фокусира върху диагностика на заболявания, когато е налице увреждане на органно ниво и са минали 10-15 години. Най-важното в този хематологичен тест е да се „хванат” ранните фази, в които все още нямаме органова деформация", обяснява д-р Вакарелова. След като направи оглед и оценка на количеството и качеството на еритроцитите, левкоцитите, лимфоцитите, тромбоцитите, тя измерва алкално-киселинният баланс на организма. Известно е, че PH трябва да е алкално. В алкална среда карциномни клетки не се развиват. Киселата среда е предпоставка за различни заболявания. "Киселинност има при прием на тестени и сладки храни, продукти с консерванти и оцветители, живот в среда със замърсен въздух, при недоспиване, още повече при хронично безсъние, при дехидратация, дори при психоемоционално дразнене", казва лекарката. От нея разбираме, че колкото по-навързани във вериги са еритроцитите, толкова по-затруднени са обменните процеси в организма. Ако пациентът има гъста, мазна и тежка кръв - има предпоставка за високо кръвно налягане и други проблеми. Но ако само 3 месеца пациентът пие достатъчно вода, храни се здравословно, диша правилно, спи достатъчно и се изчисти от шлаките, кръвното му налягане ще се нормализира.

Тестът оценява и възстановителните сили на организма

Пациентът изпива 2 специални водни коктейла. В едната чаша има вода с коралов калций (той алкализира PH), а в другата има растителни ферменти (все едно сте изяли няколко салати). С тях кръвта се пречиства и се прави оценка колко бързо организмът реагира на изпитите коктейли и какви са самовъзстановителните му сили. Важно качество на тази диагностика е, че сe отчита състоянието на костно-ставната система, наличие на остеопороза. "Опорно-двигателните проблеми засягат над 90% от българските жени над 25-годишна възраст. Затова е важна ранната диагностика на калциевия дефицит в организма и причините за него. Важно е да приемаме йонизиран калций. В плодовете и зеленчуците има много повече йонизиран калций, отколкото в млякото и сиренето. В сиренето се съдържа молекулярен калций, който клетката не усвоява толкова лесно. Китайците не страдат от остеопороза, защото не сядат на трапезата без няколко вида зеленолистни ", казва д-р Вакарелова. И добавя, че костно-ставният апарат не може да се поддържа в нужната еластичност без вода. Затова е добре да се пият 33 мл вода на кг тегло всеки ден.

За да е в добро състояние нашия опорно-двигателен апарат, е необходимо да спим на твърдо и равно легло. И тъй като цялата енергия на човек преминава през гръбначния стълб, е нужно да се научим да дишаме правилно и да стоим с изправен гръб. Йога ни дава добра система от упражнения за разтягане и дишане. Жените дишат предимно с горната част на тялото, което е повърхностно, а пълното йогийско дишане е - корем, диафрагма, гърди. Така се поема повече кислород, необходим за работата на органите.

Изследването показва още:

- Степен на замърсяване - токсини, бактерии, последици от вирусни атаки, разпадни продукти от обмяна на веществата, паразити (личинките от домашни любимци черпят от хемоглобина) и гъбички.

- Храносмилане и степен на усвояемост.

- Наличие на остри и хронични възпалителни процеси.

- Хормонален дисбаланс.

- Оценка състоянието на черен дроб, бъбреци, сърце.

- Увредени от свободни радикали клетки и от електромагнитни полета и вълни от компютър, телефон, телевизор, микровълнова печка (еритроцитната клетка е със смачкана, деформирана мембрана). Храната не бива да се претопля в микровълнова печка, защото се деструтрурира и е за изхвърляне. Ако в организма има 40% увредени клетки, трябва да се вземат мерки, защото на дълбоко ниво текат преканцерозни процеси.

След като резултатите станат готови за 2-3 дни, д-р Вакарелова ги изпраща по e-mail на всеки пациент, заедно с неговата програма за здравословен начин на живот и препоръки за подобряване на общото му състояние.

-----

В основата на здравето ни са: правилно дишане, пиене на достатъчно вода, сън, здравословно хранене и психоемоционален баланс.

д-р Вакарелова, снимка: Десислава Кулелиева
д-р Вакарелова, снимка: Десислава Кулелиева
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X