Напишете дума/думи за търсене

За кои заболявания е виновен глутенът - втора част

Много хора се отказаха от консумацията на хляб, спагети и друг вид паста, защото телата им са или достатъчно чувствителни към глутена, който се съдържа в пшениченото брашно, или страдат от целиакия (постоянна хранителна непоносимост към глутен). Той може да бъде намерен и в овеса, ръжта, в ечемика, в миксовете за супи, в соевия сос и в бирата.

Чувствителността към глутена е автоимунно заболяване, което причинява възпаление на мозъка, сърцето, ставите, на храносмилателния тракт. Оказва се, че този протеин може да причини още 55 заболявания или да влоши такива, които вече са налице.

Депресия

90 процента от хората в депресия усещат по-силно симптомите й, когато консумират храни с глутен. Специалистите смятат, че консумацията им може да намали нивата на серотонин, което засилва чувството на депресия.

Множествена склероза

Глутенът не може да причини това заболяване, но ако го изключите от диетата си, то със сигурност ще се чувствате по-добре. Проучванията показват, че нетърпимостта към глутена е по-изразена при хора с МС, отколкото при останалите.

Дерматит

Ако страдате от сърбеж и възпаление на кожата, по-добре избягвайте глутена. Той влошава състоянието на оплакванията.

Астма

Също като при множествената склероза и тук глутенът не причинява този физически дискомфорт, но може да е спусък за алергична реакция. Повече от половината астматици са алергични към една или друга храна, но ако имате астма, твърде вероятно е да имате непоносимост и към глутена. Ако забележите затруднено дишане след консумация на хляб, паста или пица, минете на хранителен режим, в който глутенът няма място.

Какво да направите, ако смятате, че имате непоносимост към глутен

Изключете го от диетата си за един месец. Забравете за салатените дресинги, за миксовете за супа, за храни, в които може да има и един грам глутен. След изтичането на периода започнете постепенно захранване с ястия, които съдържат глутен. Ако се почувствате зле, най-вероятно този протеин не е за вас.

Ако пък искате по-бърз отговор, винаги може да си направите кръвен тест.

към първа част

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X