Напишете дума/думи за търсене

Безглутенова диета топи Холивуд

Привърженици на изключването на глутена от менюто са много холивудски звезди, а от известно време този тип хранене е актуален и у нас. Ако не сте от хората, които страдат от глутенова непоносимост, може да пробвате тази диета, за да свалите няколко излишни килограма.

На латински gluten означава лепило – това е протеин, съдържащ се в някои зърнени храни (ръж, пшеница, ечемик). Благодарение на него печивата стават по-пухкави и въздушни, сосовете са с по-деликатна консистенция, а панираните храни придобиват хрупкава златиста коричка. От непоносимост към глутен страдат около 10% от населението на земята. Симптомите се изразяват в подут стомах, стомашни разстройства, газове, тежест. Според някои лекари обаче безглутеновата диета се отразява добре на хората, страдащи от проблеми с теглото, синдром на раздразненото черво, разстройство на вниманието. Такъв режим на хранене се препоръчва и за подобряване на процесите на храносмилане.

Кои продукти да изключите от менюто си
Преди всичко е необходимо да изключите напълно зърнените храни: пшеница (включително лимец, кускус, грис), ръж, ечемик. Имайте предвид обаче, че глутенът влиза в състава на много други продукти – колбаси, сосове, сокове, сладкарски изделия, разтворимо кафе, полуфабрикати с панировка. Понякога добавят глутен и в млечните продукти за сгъстяване, затова може да присъства в изварата, киселото мляко, сладоледа. Внимателно четете етикетите на готовите подправки – в тях също може да има глутен.

Гаранция за пълно изключване на този растителен протеин от менюто е покупката на продукти, на опаковката на които е отбелязано, че са без глутен.

Разрешените продукти
Не мислете, че менюто ви ще стане бедно, ако минете на безглутенова диета. Може да консумирате много зърнени храни: елда, киноа, царевица, ориз. Може да разнообразите трапезата си с бобови храни и брашно от тях, ядки, семена. Може да консумирате спокойно месо, риба, морски дарове, плодове и зеленчуци, млечни продукти. Не бива да приготвяте месото и рибата в марината от оцет (той може да съдържа следи от ечемичен малц), както и в панировка от пшеничено, ръжено и ечемичено брашно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X