Напишете дума/думи за търсене

Топтенденции за здравословен живот

1 .Използване на био и органични продукти
Според проучване на голям кулинарен сайт близо 60 % от готвещите, които ползват техните рецепти, предпочитат да приготвят храната с био и огранични продукти. Ръстът на тези храни е нараснал близо 40 % през последните три години. Всички могат да наблюдават как и в нашата мила татковина постоянно изникват магазинчета или сайтове, които предлагат чисти продукти от чисти райони. Повечето българи добре познават проблемите с ГМО, синтетичните хибрициди, антибиотиците, растежните хормони, както и с вредните съставки в козметиката.

2. Бавно готвене и други здравословни кулинарни техники
То прави храната по-вкусна и запазва качествата на продуктите. Вече съдовете за бавно гответе придобиват широка популярност. Има все повече домакинства, в които пърженето и панирането е забравена техника. Все повече хора знаят, че трябва да киснат зеленчуците преди употреба или че задушеното месо е по-добро не само от пърженото, но и от скарата.

3. Домашно производство
Тенденцията е също от няколко години. Макар че, ако трябва да сме коректни, бабите ни правеха именно това – и компоти си затваряха, и сапун правеха, и чушките си сушаха. Ако едно време не са имали друг избор, то днес това е просто най-здравословният избор. Повечето продукти, закупени отвън, съдържат консерванти, твърде много сол, оцветители и всякакви други изкуствени вещества. По света и у нас модерните хора си правят сами от хляба, през оцета до макароните. От няколко години добрите домакини оцветяват с естествени материали дори великденските си яйца.

4. Безглутенови продукти
Глутеновата алергия и непоносимост започва да се проявява при множество хора, макар че симптомите са объркващи и не всеки разбира за това. Глутенът е специфичен протеин, който може да се открие в ечемика, пшеницата и ръжта. Затова не се учудвайте, че ще откривате все по-често етикат „не съдържа глутен”. Хората, които имат такъв проблем, трябва да заложат повече на картофите, царевицата, киноа и ориза и да се откажат от хлебните изделия и пастата или да си ги произвеждат с безглутенови продукти.

5. Пълнозърнести ястия
Набират страхотна скорост, особено при закуските и особено в детските менюта. Вече много често ще срещате рецепти за пици с пълнозърнесто тесто, пълнозърнести сладкиши и др. Всички те съдържат много фибри, витамини, желязо, антиоксиданти. Доказано е, че при редовна консумация намаляват риска от инфаркт и сърдечно-съдови заболявания, снижават и кръвната захар. Пълнозърнестите храни са и бичът на затлъстяването. Полезни, вкусни и страхотно засищащи! Освен това имат магичната особеност при комбинация с други храни да помагат за максималното извличане на полезното от другите храни.

6. С внимание към природата
Този фактор също не е за подценяване. Хората по цял свят се обръщат все повече към производството и консумацията на продукти, при които не се замърсява околната среда. Въобще екологичната тема отдавна не звучи само като политически рефрен от градинката пред „Кристал”. Опазването на природата и екологичният начин на живот са един от симптомите, че сме заслужили дълго и добро бъдеще. И че ще го получим!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X