Напишете дума/думи за търсене

Защо всички говорят за глутен?

Все по-често напоследък чуваме за безглутенова диета. Дали това е поредната мода, или действително полезна система за хранене?

Какво е глутен

Глутенът е протеинов комплекс. Названието си е получил от латинското gluten – лепило. Функцията му е да събира или слепва в една група другите протеини. Съдържа се в някои зърна като пшеница, овес, ечемик. В чист вид глутенът е сиво лепкаво вещество без никакъв вкус. Той придава еластичност на тестото и в същото време действа като консервант, затова често го добавят в изкуствен вид под названието модифицирано нишесте (например в кетчуп, соев сос, млечни и месни продукти).

Защо е опасен

Приблизително 1% от хората в света (което всъщност не е толкова малко) страдат от непоносимост към глутен. Имунната система в тези случаи започва да се бори с протеина, понеже го определя като опасен чужд елемент. Основният проблем е, че се поразяват органи като стомаха, мозъка, храносмилателния тракт, ставите. Признаци на заболяването са стомашните болки, резките колебания в апетита, повръщането. При децата се наблюдава спиране на растежа и наддаването на тегло, болки в ставите, повишена чупливост на костите, промени в настроението. Глутенът може да провокира и други проблеми, като например алергични реакции, особено при малки деца.

Глутенът и здравите хора

Лекарите и диетолозите все още не са определили ясно дали глутенът е опасен за хората без вродена непоносимост към него. От една страна, благодарение на дългите години селекция, зърнените храни днес доста се отличават от тези, които са консумирали прадедите ни. От друга страна, според диетолозите, при някои хора чувствителността към глутен е повишена. За пълна сигурност е необходимо да се направи специален тест за изследване. Не бива самостоятелно да спирате напълно приема на глутен, тъй като това може да доведе до дефицит на витамините от групата В и D, както и на магнезий и желязо.

Глутен и правилно хранене

Главната опасност за здравите хора, които не страдат от редки заболявания, е не в количеството глутен, а в консумацията на продуктите, в които той се съдържа. Всички са наясно, че от тестото се пълнее, а fast food-ът е вреден. Предимството на безглутеновите диети на първо място е в правилно балансираното меню: отказ от хамбургерите, чипсовете и тестените храни за сметка на внимателния баланс между млечни и месни продукти и достатъчно плодове и зеленчуци. Важно е да се обръща внимание на качеството на храната, а не само на външния й вид. Трябва е да отбележи, че отсъствието на глутен в хранителните продукти не винаги е добър показател. Често производителите се опитват да компенсират липсата на този протеин с други добавки или по-голямо количество захар и мазнини за запазване и подобряване на вкуса – в резултат на което се постига обратен ефект. Безглутеновата диета се отнася на първо място към лечебните, а не към нискокалоричните диети.


за още полезна информация, вкусни предложения, практични съвети и интервюта със специалисти по здравословно хранене търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X