Напишете дума/думи за търсене

Митове за здравето, които ежедневието опроверга

Псевдонаучните митове не е лесно да бъдат заменени със солидни факти. Напоследък отвсякъде чуваме напътствия да правим поне 10 000 стъпки на ден, да купувате безглутенова храна и да пием течности половин час след хранене. Всички тези вярвания обаче нямат научна подкрепа.

За сметка на това ви предлагаме 6 широкоразпространени погрешни схващания, които доскоро се смятаха за легитимни научни факти.

1. Глутенът е лош за здравето

Учени сравнили повече от 650 продукта без глутен със своите еквиваленти и открили, че в продуктите, съдържащи глутен, има повече калории, захар, мазнини и по-малко протеини. Има хора, които трябва да ядат безглутенови храни заради алергии, или ако страдат от целиакия. Глутенът може да причини вреда на тънките черва (приблизително 1 от всеки 100 души страда от това заболяване). За здрави хора ограничаването на броя на пълнозърнестите храни в диетата може да увеличи риска от развитие на сърдечни заболявания.

2. Активният въглен помага при махмурлук

Симптомите на махмурлук се появяват, когато алкохолът в черния дроб се превръща в токсичен ацеталдехид и попада в кръвта. Активният въглен абсорбира токсините в тялото и насърчава бързото им изхвърляне през червата. Това обаче е ефективно само през първия час след натравянето. Доста безсмислена идея е да се опитате да използвате въглен чак на сутринта.

За да облекчите главоболието, може да приемате нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен, диклофенак и напроксен. Не приемайте парацетамол, не реагира добре с алкохола, и пийте много вода.

3. Не трябва да пиете, докато ядете

Цялата вода, която приемате по време на хранене, помага по-лесно да се прекара храната от хранопровода до стомаха. Също така разгражда големите парчета храна и доставя киселини и ферменти за тях. Водата разрежда секрецията на стомашния сок, но не пречи на работата на стомаха. Той регулира концентрацията на стомашния сок, а чаша вода само ще ви помогне да смелите правилно вашата храна.

4. Чрез сапуна се предават бактерии

Нито един сапун не предава бактерии. Дори ако човек е заразен с вируса ебола и използва един и същ сапун с хората около нето. Група учени извършиха следния експеримент - поставиха бактерии върху сапун, измиха ръцете си с него и го предадоха на друг участник в експеримента. Като краен резултат не е открита разпространена зараза.

5. Антиперспирантите са опасни

Антиперспирантите са ефективни само когато алуминиевата сол блокира порите, от които потта излиза. През 60-те години се смяташе, че алуминият може да причини Алцхаймер. Но специалистите, които изучават тази коварна болест, твърдят, че няма категорични доказателства за ролята на този метал за развитието й.

Доскоро се смяташе, че дезодорантите и ролоните може да са отговорни и за бъбречни заболявания. Този мит също беше развенчан, тъй като е невъзможно да се абсорбира толкова много алуминий през кожата, за да се повредят бъбреците.

Също така алуминият и парабените в антиперспирантите бяха оправдани в твърдението, че допринасят за карцинома на гърдата. институт по рак.

6. Трябва да правим най-малко 10 000 стъпки всеки ден

10 000 стъпки е случайно число, което е направено от японците, за да популяризира нов брояч на стъпки в средата на 60-те години на миналия век. Внезапното увеличение на активността може да има отрицателни последици за хора с хронични заболявания, възрастните индивиди, болните от диабет или тези, които са свикнали със заседнал начин на живот. Някои изследвания доказват, че за да сте здрави и във форма, трябва да правите между 5000 и 8000 стъпки на ден. Най-добре е да се движите ежедневно около 7500 стъпки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X