Напишете дума/думи за търсене

Какво прави цвеклото за здравето

Не подценявайте този толкова достъпен и невероятно полезен зеленчук. Използван е още от Хипократ, а днес се тачи от народната медицина на много места по света. Има данни, че в страни, в които цвеклото присъства по-обилно в националната кухня, народите страдат по-малко от рак.

Цвеклото е източник на бетаин, който помага на работата на черния дроб и подобрява усвояването на белтъчините. Освен това консумацията му поддържа кръвоносните съдове разширени, еластични, спомага за по-добро кръвоснабдяване и нормализиране на високото кръвно налягане. По същата причина цвеклото предпазва от разширени вени. Магнезият в него предотвратява образуването на тромби. Флавоноидите, с които ни дарява също така цвеклото, укрепват капилярите и спомагат за образуването на червени кръвни телца.

Още от лечебните свойства на цвеклото

Консумацията на цвекло и особено във вид на сокове укрепва цялостно организма и се препоръчва в грипните периоди за помощ на имунната система.

Детоксикацията с цвекло има много силен ефект. То помага не само на черния дроб. Хлорът в него прочиства бъбреците, жлъчния мехур, лимфата.

Страхотна храна за спортисти е, защото дава чувство за сила и в същото време пази запасите от кислород.

Едно от най-важните му качества е свързано с раковите образувания. Това идва от цветния му пигмент – антоцианите, които имат антиоксидантен ефект. Бетаинът също потиска образуването на канцерогенни съединения и ни пази от рак на дебелото черво, стомаха, белите дробове. Много хора на химиотерапия консумират в колеми количества сок от цвекло и признават добрия му ефект.

Има данни и за подобряване състоянието на пациенти, страдащи от подагра, които засилват приема на цвекло.

Сапонините в него понижават нивото на холестерола.

Цвеклото е много диетично. В 100 г от него се съдържат само 44 ккал. То ускорява обмяната на веществата и действа разхлабващо. За хора със запечен стомах няма по-хубаво от салата от настъргано цвекло веднъж дневно.

Смесено с мед, цвеклото има и успокояващо действие. Тази смес подобрява паметта и съня.

Народната медицина го ползва дори и срещу хрема. Капват се по няколко капки сок от цвекло в ноздрите и това подорбява състоянието.

Внимание

Консумацията на сок от цвекло трябва да се въведе постепенно, защото ефектът на детоксикация може да причини голям дискомфорт като гадене, чувство за слабост и главоболие. Започнете с 50 мл сок, комбиниран с 200 мл сок от моркови, и постепенно увеличавайте дозата.

Също така не се притеснявайте, ако при консумация на цвекло урината ви се оцвети – това е нормално.

Малък съвет

Съвсем различно е действието на цвеклото в твърда форма и като сок. Дразнещият му ефект не се проявява в такава степен, когато е в твърда форма и когато се консумира с други зеленчуци. Затова е най-добре, когато консумирате сок от червено цвекло, неговото количество да не е повече от 10% от общото количество сок. Най-препоръчително е да се смесва със сок от морков. Ако го оставите да престои, дразнението също няма да е толкова силно, но и ефектът ще отслабне, както е при всички прясно изцедени сокове.

За още практична информация търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X