Напишете дума/думи за търсене

Що е то ДИП (+рецепти)

Ето още един вид ястие, което все по-често намира място на трапезата ни. Думата идва от английското dip, което означава „топвам”. Винаги сме имали в традиционната ни кухня сосове и разядки, а дипът е подобен, особено на разядката. Той е кремообразен, обикновено солен и се консумира с хлебче, арабска питка, царевичен чипс, пръчици от моркови, целина, чушка или друг зеленчук, някакъв тип гризини – въобще с всичко, което става за „топване” в гъст вкусен сос.

Диповете са чудесни за мезе – можете да ги сервирате преди или заедно със салатата и предястията, а когато не разполагате с никакво време, 1-2 дипа на масата с пресен хляб и бутилка вино ще ви гарантират изключително приятна вечер с приятели за край на работната седмица. Диповете също са практични и когато ще имате парти с повече хора. Просто слагате по една лъжичка върху тънка филийка от франзела и за минути сте направили няколко плата елегантни сандвичи за всички. Диповете позволяват да развихрите въображението си, защото рядко изискват да спазвате стриктно грамаж или пък последователност на приготвяне. Обикновено всичко се пасира или слага в блендер и след като съставките се смелят, е готово. Но има и вариант да смесите всичко, без да го пюрирате, а като сте го нарязали на ситно. Обикновено така се приготвят диповете с меса. Добре е дипът да престои в хладилник поне няколко часа.

Разликата между дип, сос, дресинг, разядка

Съществува леко объркване за това каква е разликата между дип, сос, разядка, дресинг. Да не говорим, че последните години навлязоха още няколко подобни понятия – например салса и чътни. Типично българската разядка най-близо се доближава до дипа. Просто не беше така широко разпространена като ястие. Приготвяхме главно снежанка и кьопоолу и с това се изчерпваха идеите за разядка. Може би защото дълги години не беше никак „възпитано” да посрещнем гости само на снежанка и кьопоолу – беше ясно, че те вървят само към първата част на менюто. Днес живеем по-забързано, а и в някои случаи да приготвим няколко дипа и да купим качествен хляб и вино излиза по-скъпо отколкото да посрещнем гостите си с пържола и картофено пюре, следователно вече не е и толкова „невъзпитано”.

Шегата настрана, ще ви предложим наистина чудесни и лесни идеи за дипове. Колкото до това каква е разликата между дип и сос, сосовете биват течни и гъсти и обичайно се добавят към ястия, а не се консумират отделно като такива. Дресингът пък е рядък сос за салата, като най-популярният е винегретът. Салсата е типична за испанската кухня и е сос, който може да бъде както гъст, така и рядък. Почти същото е като дипа. Чътнито пък идва от Индия и се свързва със силни и понякога противоречащи си подправки. Прили дори на конфитюр.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X