Напишете дума/думи за търсене

Що е то ДИП (+рецепти)

Малки идеи

В тези малки идеи не ви даваме грамажи, защото всичко зависи от собствените ви вкусови предпочитания. Дипът лесно се оформя, като добавите още малко от дадена съставка – например още лъжица кисело мляко или още скилидка чесън. Целта е консистенцията да е мека и кремообразна, не особено течна, за да се задържа на парченцата зеленчуци или на гризините, с които ще го консумирате. На следващите страници ще ви представим и някои по-засукани дипове с конкретни грамажи в рецептите им. Тези тук са по-скоро за ориентир и вдъхновение.

С авокадо

Намачкайте авокадото, добавете крема сирене, лимонов сок, балсамов оцет и на върха на лъжичката табаско.

Намачкайте авокадото и вместо крема сирене сложете цедено кисело мляко или комбинация от двете – крема сирене и мляко, добавете чесън, сол и пипер. Можете финално да добавите нарязана на ситно кисела краставичка.

Авокадото подхожда много и на сирена. Пробвайте с намачкано авокадо, синьо сирене, няколко лъжици заквасена сметана, лимонов сок, черен пипер и чесън.

С орехи

Сложете в блендера няколко обелени и почистени червени чушки, чесън, прясно настърган джинджифил, червен пипер, лют пипер, зехтин, балсамов оцет и малко сол. След като получите почти готова смес, добавете шепа орехи и довършете. Целта е орехите на места да се усещат. Накрая овкусете с прясна мента или джоджен.

С микс от зеленчуци

Изпечете на хартия или в алуминието фолио почистени и нарязани морков, лук, чушки, гъби и чесън, като ги залеете с малко зехтин и вино. Печете около половин час на 200 градуса. Когато са готови, ги пасирайте, добавете им накълцан магданоз, сол и черен пипер.

Един изпечен и обелен патладжан смесете с шепа сушени домати, които са киснали няколко часа, за да омекнат, овче сирене, маслини без костилки, домат, чесън, босилек, магданоз, сол, зехтин и сок от лимон. Пюрирайте и украсете с накълцан магданоз.

С бобови

Към една кутия сварен бял боб добавете пресен или червен лук, чесън, синьо сирене, течна сметана, копър, сол, пипер и лимонов сок и пасирайте заедно.

Смесете сварена леща с цедено кисело мляко, чесън, къри, сол, черен пипел и зехтин и пюрирайте до получаване на гладка смес.

Този дип се нарича хумус и е класическа за арабския свят. Консерва сварен нахут се пасира заедно с лук, чесън, малко кисело мляко, зехтин, лимонов сок, кимион, лют червен пипер по желание и много важна съставка – сусамов тахан.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X