Ще го срещнете също като чатни – наименованието идва от хинди и означава „намачквам“. Основното му предназначение е да допълни вкуса на храната, с която се сервира. Първия път, когато го опитате, ще се чудите дали е конфитюр или лютеница. Истината е, че е нещо по средата. Да речем, че е индийска лютеница. Приготвя се от накълцани наситно зеленчуци и плодове, овкусени с микс от подправки. Има стотици рецепти за чътни, базирани на различни методи. Обикновено се добавят естествени консерванти като оцет, цитрусови плодове, лимонов сок или тропическия плод тамаринд. В оригинал чътнито се приготвя ръчно в хаванче, като му се добавят смлени подправки. Разбира се, в съвременната хранителна промишленост тези процеси са изцяло механизирани. Зеленчуковите чътнита се приготвят в блендер, а плодовите изискват топлинна обработка. Чътни се консумира в комбинация със сирена и като гарнитура към месо, риба, картофи и ориз.
Най-често използваните подправки в чътнито са сминдух, кориандър, кимион, люти чушки, мента, джинджифил, кокос, чесън и други. Основните съставки на най-популярните варианти чътни са манго, домати, кокос, лайм, тамаринд, ябълки, праскови, кайсии, смокини. Условно чътнитата са сладки и лютиви, но най-често двата вкуса са смесени.
Чили чътни
Необходими продукти:
8-10 червени чили чушлета
8 червени чушки
зехтин
2 глави червен лук на ситно
1 клонче пресен розмарин на ситно
2 дафинови листа
1 пръчка канела
сол
черен пипер
100 г кафява захар
150 мл балсамов оцет
Начин на приготвяне:
1. Изпечете всички чушки и ги обелете. Изчистете ги от дръжките и семките и ги сложете в блендер. Може да опитате да ги смелите и в хаванче, за да се доближите до оригинала на рецептата за чътни.
2. Загрейте зехтина в тиган и добавете лука, розмарина, дафиновите листа и канелата. Овкусете с малко сол и черен пипер. Гответе на бавен огън около 20 минути, или докато лукът омекне.
3. Добавете чушките, захарта и балсамовия оцет и продължете да готвите. Когато течността се изпари и ви остане гъста консистенция, подправете с необходимото количество сол и черен пипер. Отстранете пръчката канела и дафиновите листа.
Може да стерилизирате чътнито в буркани – така то ще издържи няколко месеца. Може да го приберете в хладилника и да го ползвате сравнително бързо. Много е подходящо като добавка към сирена и студени меса.
А едно време казвахме на чътнито - лютеница...
Сливово чътни (много сполучливо!) 1 кг сливи, без костилки, нарязани, 3 глави лук - на ситно, 100 г стафиди нарязани на ситно (с мазен нож), по 1 с.л. от следното: смлян кимион, червен пипер, ситно настърган джинджифил, и ако имате - синапово семе. 1 щипка лют червен пипер. Аз добавих и една клечка канела. Още: 400 мл винен оцет, 500 г кафява захар и 1 с.л. сол. Всички съставки, освен захарта и солта се слагат в тенджера и се довеждат до кипване, след което се оставят да покъкрят 10 мин. докато сливите омекнат. След това се прибавя захарта и солта и се вари без капак догато се сгъсти като мармалад. Разбърква се от време на време да не загори. Сипва се в сухи бурканчета. Да не забравите да извадите клечката канела преди бурканирането. Идеално за консумация след около 2 седмици, когато всички аромати улегнат и се балансират. Сервирайте със селекция сирена, кракери и портвайн като Коледна глезотия. Върви и като добавка към печени меса ... Ах!