Напишете дума/думи за търсене

Какво да сготвим с остатъците от празничната трапеза

Всяка година се заричаме, че ще пазаруваме по-малко за празниците, че ще готвим в по-разумни количества и че няма да изхвърляме толкова храна. И всяка година манията по запасяването ни завлядява наново, защото рекламата извира отвсякъде, всички пазаруват като за последно, промоциите са по-примамливи отвсякога. Купувайте качествени продукти и не се притеснявайте за тях. Ще ви дадем предложения за това какво да направите с остатъците от храната.

Нарязали сте прекалено много мезета, а и картофената салата пак остана? Идеално! Ако се налага, нарежете в подходяща форма колбасите и ги сложете да се варят за 10-15 минути в тенджера с вода. Добавете им лук, гъби, броколи и други зеленчуци по избор и най-накрая сложете картофите от салатата. Подправете с магданоз и черен пипер и сервирайте с лъжица заквасена сметана.

Ако ви е останало от пуешкото месо, на всяка цена си направете тази салата. Накъсайте листата на 1 маруля в купа. Накъсайте също и пуешкото месо. Смесете със салата и добавете 1 глава червен лук на ситно, шепа ситно натрошено синьо сирене и шепа орехи, предварително запечени на тиган. Овкусете с дресинг от щипка сол и щипка черен пипер, 4 с.л. зехтин или олио, 3 с.л. балсамов оцет, 1 ч.л. горчица и 1 с.л. мед. Ако ви се намира 1 нар, ще бъде разкошно да поръсите салатата с неговите зрънца.

Друг здравословен вариант, за да използвате остатъците от пиле или пуйка, е да направите с тях супа. Тя ще се отрази чудесно и на тези, които са прекалили с червеното вино на Коледа.

В почивка сте и всеки ден имате време да приготвяте фреш за цялото семейство. Не изхвърляйте остатъците. С тези от моркови и цвекло може да забъркате много приятна разядка, ако добавите лека майонеза, лимонов сок, чесън, малко кисело мляко и копър на ситно. С остатъците от ябълковия сок пък може да си помогнете за кекса или щрудела. Ето една елементарна рецепта за кекс: смесете 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 2 чаши остатъци от фреша на ябълката, 2 ч.ч. брашно, 1 пакетче бакпулвер, лимонова кора, канела и печете в умерена фурна 30 – 40 минути.

Чудесна пица може да се получи от остатъците от празничната трапеза. Намажете тавичка с олио и наредете нарязани филии с хляб. Отгоре ги намажете с кетчуп или лютеница и довършете пицата с остатъци от колбаси, сирена, с накъсано месо от пуйката или с намачкани кюфтенца. Поръсете с риган и запечете.

С остатъците от боба ще си приготвите страхотен дип, както е модерно вече да се казва на нашенските разядки. Пасирайте боба заедно с 1 пакетче крема сирене, 50 мл течна сметана, 3 скилидки чесън, 1/3 глава бял лук, сол, зехтин и кимион. Сервирайте със запечени филийки, натрити с чесън.

Малко е вероятно да ви останат палачинки, но понякога така се улисваме в производството им, че и такива чудеса се случват, особено по Коледа. Това е най-бързата вечеря. Сварете си вода и разтворете в нея кубче бульон. Нарежете палачинката на лентички и я пуснете в бульона. След 5 минути е готово за консумация – леко, ефирно и много интересно.

Хлебният пудинг има хиляди разновидности в американската кухня. Няма защо от стария хляб да правите задължително само пържени филийки или сухари, когато може да използвате някоя от всички рецепти за хлебен пудинг. Предлагаме ви една от най-простите: наредете в керамична тавичка или друга с незалепващо покритие плътно филии хляб. Посипете ги с няколко шепи сушени плодове – стафиди, фурми, кайсии, ананас на парченца и покрийте с още един ред филийки хляб. Напоете всичко със смес от 5 големи яйца, 2 жълтъка, 600 мл течна сметана (може и прясно мляко), 80 мл мед, 2 ч.л. ванилена есенция, настъргана кората от 1 портокал, ? ч.л. сол. Оставете сместта да попие добре в двата пласта хляб поне за 15 минути, като леко натиснете надолу с ръце. След това запечете пудинга за 50 – 60 минути. Може да сервирате с кленов сироп или с лъжичка сладко на всяка порция.

Ако ви останат меки френски сирена, не бързайте да съжалявате за парите, които сте хвърлили за тях. Смесете ги и ги разбъркайте с чесън, малко вино и свежи зелени подправки по ваш вкус. Ако не са достатъчно кремообразни, добавете и едно пакетче крема сирене. Когато сервирате на гостите си на Нова година препечени филийки с тази вкусотия, ще разберете, че си е струвало сирената да са в повече.

Останал ви е ориз? И мислите, че няма как да направите нещо интересно с него? Лъжете се! Овкусете го със сол, черен пипер и малко сос табаско и оформете от него малки топчета (малко по-големи от тези за супа топчета). Овъргаляйте ги в счукани ядки, останали отново от празничната трапеза за Коледа, и ги запържете, колкото да се стегнат. Сервирайте ги с лютеницата, която сигурно също ви е била в повече в коледното меню, смесена със ситно нарязан праз и още една идея сос табаско.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X